Híreink

19 millió gyerek élt otthontalanul konfliktus és erőszak miatt 2019-ben

2020. május 05. 12:56

Az otthonukat elhagyni kényszerült gyermekek a koronavírus-járvány legkiszolgáltatottabb áldozatai közé tartoznak

Becslések szerint 19 millió gyermek élt otthontalanul, sokan közülük évek óta, konfliktus és erőszak következtében 2019-ben. – derül ki az UNICEF legfrissebb jelentéséből. Az “Elveszve otthon” (Lost at Home) című jelentés azokat a kockázatokat és kihívásokat vizsgálja, amelyekkel a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyermekek szembesülnek, valamint számba veszi a védelmük érdekében szükséges sürgős lépéseket. A koronavírus-járvány terjedésével ezek a gyermekek vannak a leginkább kitéve a vírus közvetlen és közvetett hatásainak.

“Az otthonukat elhagyni kényszerült gyermekek millióinak eleve nem jut megfelelő ellátás és védelem” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “Amikor egy olyan új válsággal találják magukat szembe, mint a COVID-19 járvány, ezeknek a gyermekeknek az élete még nagyobb veszélybe kerül. Nagyon fontos a kormányok és a humanitárius szervezetek együttműködése a gyermekek biztonsága, egészsége, oktatása és védelme érdekében.”

A lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyermekek az alapvető ellátáshoz sem jutnak hozzá, és fokozottan ki vannak téve az erőszak, kizsákmányolás, szexuális visszaélés és emberkereskedelem veszélyeinek – áll a jelentésben. A gyerekmunka, gyermekházasság és a család szétesése is fenyegeti őket, amely közvetlen kockázatot jelent az egészségükre és biztonságukra.

A világjárvány az otthontalanná vált gyermekek alapvetően kritikus helyzetét még tovább rontja. A családok gyakran túlzsúfolt táborokban vagy nem hivatalos településeken élnek, ahol az alapvető higiénia és egészségügy feltételei sem biztosítottak, és ahol a fizikai távolságtartás szinte teljesen lehetetlen. Ezek a körülmények kifejezetten kedveznek az olyan betegségek terjedésének, mint a koronavírus-járvány.

A jelentés szerint 2019-ben 12 millió gyermek kényszerült lakóhelyének elhagyására, közülük 3,8 millióan konfliktus és erőszak miatt, 8,2 millóan természeti katasztrófa következtében, többnyire áradások, viharok és egyéb, időjárással összefüggő jelenségek hatására.

A jelentéssel az UNICEF stratégiai beruházásokat és közös erőfeszítést sürget a kormányok, civil társadalom, magánszektor, humanitárius szereplők és maguk a gyermekek részéről, hogy a lakóhely kényszerű elhagyásának gyermekeket érintő aspektusaira megoldást találjanak, különös figyelemmel az erőszak minden formájára, a kizsákmányolásra és a szexuális erőszakra.

Az UNICEF arra is felszólítja a kormányokat, hogy az António Guterres ENSZ-főtitkár által életre hívott magas szintű munkacsoport keretein belül, amely az otthonukat elhagyni kényszerült emberek ügyét hivatott segíteni, tegyenek olyan konkrét lépéseket és beruházásokat, amelyek védelmet és az ellátáshoz való méltányos hozzáférést biztosítanak a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyermekeknek és családjaiknak.

Kulcsfontosságú az eredményesség szempontjából, hogy jobb, aktuális és hozzáférhető adatok és bizonyítékok álljanak rendelkezésre életkor és nem szerinti bontásban, hogy a társadalom jobban megértse ennek az élethelyzetnek a gyermekekre és családjaikra gyakorolt hatását. Fontos az országukon belül lakóhelyük elhagyására kényszerült gyermekek és fiatalok véleményének számbavétele is, hogy komolyan vegyék őket és maguk is a megoldás részeseivé válhassanak – hangsúlyozza a jelentés.


Az angol nyelvű jelentés itt érhető el

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek