Híreink

Ez történt 2014-ben

2015. február 10. 16:07

Január

  •         Együttműködés az Oriflame-el – Jótékonysági termékek eladásából származó teljes nettó árbevételt az Oriflame Hungary Kft. az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány részére juttatja el. A bevételből a nemzetközi program támogatása mellett az anyatejes táplálást is népszerűsítik.
  •         Bekerültünk a  Magnetbank Közösségi Adományozási Programjába – Közösségi Adományozási Program (KAP) keretén belül a MagnetBank ügyfelei döntenek arról, hogy a bank profitjának 10%-áról rendelkezzenek, és ebből mely civil szervezetet .
  •     Gyermekek tapasztalatai  a sportban – Az első hazai gyermekjogi szempontú vizsgálat a gyermekek sportban szerzett tapasztalatairól, amelyből kiderült, hogy a gyerekek szerint a sport elsősorban örömforrás, azonban aggasztó, hogy nagy többségük tapasztalt már erőszakot sportolás közben.

sport4

Február

  •         1%-os kampány a gyermekbántalmazás ellen – A gyermekekkel szembeni erőszak jelenti az egyik legnagyobb gyermekjogi problémát Magyarországon. Hiába tiltják a jogszabályok a gyermekbántalmazást, a szülők vagy nem is tudnak erről, vagy nem tudják hogyan nevelhetnék erőszakmentesen a gyermeküket. Sok tennivalónk van még ezen a területen. Az UNICEF kampánya az első lépés: a figyelemfelhívás. 2014 óta várjuk az 1%-os felajánlásokat.
  •         Jelentéstétel az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága előtt – Közreműködtünk a hazai Civil Árnyékjelentés elkészítésében és a szóbeli, genfi meghallgatáson is a Gyermekjogi Egyezmény végrehajtását monitorozó testület előtt.
  •         Együttműködési megállapodás  az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalával – Az ombudsman, a hazai alapjogvédelem intézménye, fontos szakmai partnerünk, most már hivatalosan is a gyermekjogok együttes védelme érdekében. Az AJBH Panaszirodáján felállításra került egy UNICEF-sarok is, gyermekbarát tájékoztatókkal.
  •         Mobil app a  gyerekbántalmazás ellen – Még több gyerek számára elérhető a HelpAPP alkalmazásunk, mely segít az erőszak helyzetek felismerésében, elkerülésében és kezelésében. 2014-től nemcsak Androidon, Windows Phone-on és iOS-en, de Windows 8 számítógépeken és laptopokon, illetve Firefox OS-en is elérhető.
  •     D. Tóth Kriszta UNICEF Nagykövet – D.Tóth Kriszta több, mint egy éven át tanult, segített és közreműködött ahhoz, hogy ebben a hónapban kinevezhessük Nagykövetté. Azóta is csapatunk aktív tagja, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy vele dolgozhatunk.

DTK nagykövet

Március

  •             Elindult az iskolai gyermekjogi programunk – Ébresztő-óra programunk során országszerte 2100 4-12. osztályos gyereknek tartottunk ingyenes, játékos foglalkozásokat gyerekjogokról, erőszakról és a gyermekek helyzetéről a világban. A program a Telenornak és több mint 25 önkéntes előadóinknak köszönhetően 2015-ben is folytatódik.

ebresztoora_

 

Április

  •           100 % Immunizáció kampány – Vivicitta maraton, melynek keretében egy integrált kampányt csináltunk egyéni, vállalati adományozóink körében és futóköveteink UNICEF-es 100% immunizációért futottak.

1797393_10152021318830814_1555195278133196338_n

Május

  •          Adjunk tiszta vizet a gyermekeknek! adománygyűjtő akció
  •          Ének iskolája – 2014-ben más másodszor kampányoltunk a Tv2 Ének iskolája c műsor gyerekszereplőivel a gyerekjogok mellett.

10006998_10152021972220814_1779088142709720082_n

Június

  •          Gyereknapon több helyszínen is ott voltunk. Már hagyomány a Hilton Around the World in a day – június 1-én ahol, különböző színes programmal vártunk felnőttet és gyermeket.
  •         Bóbita Családi Nap az Erkel Színházzal
  •         ING Run For UNICEF
  •         Gyermekjogi képzés újságíróknak – Sikerrel zajlott a Telekom Fenntarthatósági Médiaklubban tartott gyermekjogokról szóló, újságíróknak szervezett, három alkalomból álló, érzékenyítő tréningünk.

mediakurzus

Július

  •         Gyermekek hangja – Szíria: Több mint 5.5 millió szíriai gyermek a háború tükrében látja a jövőjét. A felmérések szerint körülbelül 1 millió gyermek él ostrom alatt, az UNICEF és más humanitárius szervezetek által elérhetetlen területeken.Az UNICEF 3 éve segít, de az adományokra itt minidg szükség van, ezért idén is gyűjtést indítottunk a szíriai gyerekek megsegítésére
  •         Júliusban adománygyűjtőink saját maguk motiválására kitalálták az „élet fája” kampányt, ahol a hónapban minden kitöltött nyomtatvány után egy falevelet ragasztottak fel falra festett fára a egy-egy támogató keresztnevével. Ezzel a kiszáradt fából 336 falevél segítségével sikerült egy szép, lombos fát varázsolni.
  •          2014-ben eddig 918 új rendszeres támogatót sikerült a szervezet mellé állítani, a korábbi években szerzett támogatókkal együtt jelenleg 1574 rendszeres támogatónk van, akik összesen idén eddig 20 497 303 Ft-al járultak hozzá az UNICEF munkájához.

DSC_5567

Augusztus

  •         Kacsafutam: Augusztusban 50,000 kacsa úszott le a Dunán. Minden kacsa után 100 Ft-ot kapott az UNICEF.

1908072_815601768484469_7188090193332592113_n

Szeptember

  •         Művészettel a Gyermekekért! – A művészet egy különleges eszköz, ami közelebb hozza az embereket egymáshoz, és segít megérteni a világunkat és problémáinkat. Talán a gyermekek helyzetének és jogainak fontosságát is könnyebben megértjük, ha a művészet nyelvén fogalmazzuk meg és mutatjuk meg a gyerekeknek. Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány és a Szépművészeti Múzeum emiatt stratégiai megállapodást köt. Az együttműködés során a két szervezet közös rendezvények és különböző adománygyűjtési akciók keretein belül kívánja felhívni a figyelmet a világ legkiszolgáltatottabb gyermekeinek helyzetére.

UNICEF_image_logoval2

Október

  •         Megújult a két éve indított “Higgyünk a Nullában” adománygyűjtő kampányunk, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy naponta hány ezer kisgyerek hal meg megelőzhető okok miatt. Az új üzenet: Hisszük, hogy érdemes másokért is tenni. A segítség a Te kezedben van!
  •         Együttműködés a Tesco-val
  •          Minden idők legpusztítóbb ebola járványa: Közel 8,5 millió gyermek él az ebola járvány által érintett területeken Nyugat-Afrikában. A vírus ezeken a területeken eddig több mint 4000 halálos áldozatot szedett, a fertőzöttek száma pedig eléri a 8300 főt. Nem tehettük meg, hogy szó nélkül megyünk emellett a probléma mellett, így Magyarország is beszállt az adománygyűjtésbe és figyelemfelhívásba.
  •         Spar Maraton a lánygyermekekért
  •         Cserbenhagyott generációk: 2008 óta 2,6 millió gyermek süllyedt a szegénységi küszöb alá a legfrissebb nemzetközi UNICEF jelentés (RC12) szerint, amely a fejlett világ 41 leggazdagabb országában vizsgálta a gyermekek helyzetét.
  •          Szívünk Rajta gyerekkönyv-ajánló program: Elindult a Bookline-nal közös gyermekkönyv-ajánló programunk, mely során egy felnőttekből és gyerekekből álló szakmai csapat négy kategóriában (mesél, segít neki, fejleszt, segít neked) díjazza azokat a könyveket, amelyek valódi értéket képviselnek, és igazi élményt nyújtanak.
  •         H&M – All for Children kollekció idén is ekkor jelent meg. All for Children kollekció minden eladottdarabja 25% -kal az UNICEF célkitűzéseit támogatja
  •         Kampányfilm a Sztárban Sztár szereplőivel: Bár 100 millió gyermek életét megmentette az UNICEF az elmúlt 25 évben, de még így is naponta 17 ezer gyermek hal meg megelőzhető okokból a világon. 58 millió gyermek jövője kilátástalan, mert az oktatásuk nem biztosított a hazájukban dúló háborúk miatt. A kiábrándító adatok miatt az UNICEF a gyermekjogok érvényesítése, ezen belül a 136 66-os adománygyűjtő szám népszerűsítése érdekében kampányt indított Magyarországon, amelyhez most a Sztárban Sztár c TV2-es produkció is csatlakozott.
  •         25 éves a Gyermekjogi egyezmény, Nemzetközi gyermekjogi konferencia az ombudsmannal közösen – Nagyszámú, szakmai közönség előtt és jelentős médiaérdeklődés mellett, nemzetközi gyermekjogi konferenciát tartottunk, amelynek fővédnöke Herczeg Anita, a köztársasági elnök felesége, védnöke a belga nagykövet volt, és az előadók között volt Bernard de Vos flamand gyermekjogi ombudsman is.Az UNICEF Magyar Bizottság és az Alapvető jogok biztosa egy 5 pontból álló kiáltványt fogadott el a gyermekjogok hazai érvényesüléséért. 25 évvel a Gyermekjogi egyezmény elfogadása óta felére csökkent a gyermekhalandóság, de még mindig 17.000 gyermek hal meg naponta megelőzhető okok miatt. 10-ből 6 gyereknél alkalmaznak testi fenyítést és a 2 és 14 évesek között 5 gyermekből 4-et bántalmaznak.Az UNICEF éves helyzetjelentése az innováció fontosságára hívja fel a figyelmet a gyermekjogok érvényesítése érdekében.

10646750_10152326493430814_4809586925106411273_n

November

  •         Divattal a gyerekekért! – Közös kampány a Luan by Luciaval
  •         IKEA: Újabb plüssök az oktatásért!
  •         Kampányfilm a Virtuózok szereplőivel – Idén először kampányoltunk a MTVA Virtuózok c műsorának gyerekszereplőivel a gyerekjogok mellett.
  •        Jogod van a jogaidhoz! gyermekjogi kutatás a Telenorral. Nem reprezentatív gyermekjogi kutatásunkban 1191 fő, 10-19 éves általános- és középiskolai diák vett részt, amelyből kiderült, hogy Magyarországon háromból csak egy gyerek tudja, hogy milyen jogai vannak, és a gyerekek közel fele szerint egy pofon nem számít erőszaknak.

CRC@25v_

December

  •         One small step
  •         Nálunk járt  a Mikulás!
  •         Elektronikus képeslap a UPC-nél
  •         Elénekeltük az Imagine-t – Az UNICEF önjelölt popsztárokat is meginvitál, hogy együtt énekeljék Hugh Jackmannel, Katy Perry-vel, Angélique Kidjóval, Priyanka Choprával, Yoko Onóval és David Guettával John Lennon „Imagine” c. dalát, és segítsenek felhívni az emberek figyelmét a gyermekek jogaira. Magyarországon D.Tóth Kriszta, Andor Éva, Dukai Regina, Azurák Csaba adta a hangját a produkcióhoz.
  •         Akikért a harang szól – Látványos adománygyűjtési akciót indít az UNICEF: Öt másodpercenként meghal egy gyermek, öt másodpercenként megszólal egy harang. 17 ezer kisgyermek hal meg nap, mint nap: erre hívja fel a figyelmet az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány adománygyűjtési akciója, melynek keretében 2000 kiscsengőt függesztenek fel az Arena Plaza Jégterasza fölé.

 

DSC_1891