Híreink

280.000 gyermek veszítheti el otthonát a Kongói Demokratikus Köztársaságot érintő vulkánkitörés miatt

2021. június 03. 16:42

Goma városa a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén található. Az ott élőknek elrendelték a kongói hatóságok, hogy minél előbb hagyják el otthonaikat, mert egy újabb vulkánkitörés várható. Az UNICEF értesítései szerint 400.000 ember, ebből 280.000 gyermek veszítheti el otthonát. Védelemre és támogatásra van szükségük.

Az UNICEF üdvözli a kongói kormány azon törekvéseit, hogy védelmet nyújtson azoknak, akik a vörös zónában, Goma keleti részén élnek. Őket veszélyezteti leginkább a Nyiragongo vulkán.

A vulkán működés közben.

,,Amikor rövid időn belül sok embernek kell egyszerre elhagynia az otthonát, a gyermekek mindig nagyobb veszélyben vannak” – jelentette ki Edouard Beigbeder, az UNICEF kongói képviselője. ,,Nagyon oda kell figyelnünk a gyermekeket közvetlenül érintő veszélyekre, beleértve a biztonságukat, a táplálkozási és az egészségügyi kockázatokat és a vízzel terjedő betegségeket, különösen a kolerát.”

Ezrek menekülnek a Gomától 25 kilométerre található Sake városába, ahol a kolerajárvány gyakran felüti a fejét. Az elmúlt két hétben 19 gyanús esetet regisztráltak. Sokan gyalog, matracokat és egyéb eszközöket cipelve hagyták el Gomát.

,,A kolerajárvány felerősödésének kockázata miatt sürgős nemzetközi összefogásra van szükség, a gyermekek védelme érdekében”- mondta Beigbeder.

Legalább 32 ember, ebből 3 gyermek veszítette életét a vulkánkitörés következtében, 40-en pedig eltűntek. Közel 1000 gyermek szakadt el a családjától a katasztrófában. Az UNICEF-nek már 700 gyermeket sikerült újraegyesítenie családjával. További 142 gyermeket helyeztek el ideiglenes befogadó családoknál, míg 78 gyermek átmeneti szállásokon van. Még mindig több mint 170 család keresi elveszett gyermekeit.

Az otthonok a földdel váltak egyenlővé.

Az UNICEF vizeskannákat, vízhatlan ponyvákat, létfontosságú víz-és higiéniai berendezéseket biztosít a katasztrófával sújtott területen. Létrejött egy úgynevezett Vulkán Információs Központ (VIC-Volcano Information Centre), amit ingyen, sms-en keresztül érhetnek el az érdeklődők. Az információs központ kulcsfontosságú szerepet játszott a vulkánkitörés körüli téves információk kiküszöbölésében, és már több mint 5200-an vették igénybe. Az UNICEF folyamatosan együttműködik a Kongói Demokratikus Köztársaság kormányával, különös az egészségügy és az élelmezés területén.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek