Híreink

Hatással lenni a világra

2016. február 28. 12:09

Kelemen Orsolya (önkéntes)

Sok társadalmi, szociális probléma egyszerűen túl nagynak tűnik ahhoz, hogy az egyén úgy érezhesse, változtathat rajta. Én ezt másképp látom: a rendszeres adományozás ereje számomra abban a tényben rejlik, hogy a gyermekek jövőjébe fektetett pénz sokszorosan térül meg a társadalom számára. Minél több gyermek tanul például a higiénia fontosságáról, annál nagyobb esélyünk van egészséges, fertőzésmentes környezetet teremteni, és így például egy járványt is visszaszorítani.

Nemcsek Mónika (adománygyűjtő)

Az UNICEF-nek a rendszeres adomány olyan, mint nekünk, civileknek a fizetés. A saját életünkben sem mindegy, hogy mikor érkezik meg a számlánkra az az összeg amivel gazdálkodhatunk. Ha biztosan tudjuk, hogy mikor történik meg az utalás, és azt is, hogy milyen összegre számíthatunk, akkor sok minden kiszámíthatóvá, hosszú távon tervezhetővé válik. Fontos, hogy tartalékokat tudjunk képezni raktárainkban, hogy egy természeti katasztrófa idején a legmegfelelőbb segítséget tudjuk nyújtani az adott helyszínen. Ugyanígy a támogatók számára is tervezhető a folyamat: mindig megbízhatóan, ugyanabban az időpontban kerül átutalásra az az összeg, amivel rajtunk keresztül szívesen támogatják a veszélyben élő gyermekeket.

Majsai Virág Eszter (adománygyűjtő)

Életmenő csomagokra nem csak néha, egyszer-egyszer, hanem minden nap szükség van. Ennek folyamatos és minél többeket elérő biztosítása viszont csak egy jól működő, rendszeres támogatói közösség erejével lehetséges. A krízis-régiók száma az elmúlt években csökkent ugyan, de az UNICEF így is legalább 100 ország súlyosan veszélyeztetett körülmények között élő gyermekei számára próbál meg egészségügyi, szociális, oktatási és ellátási segítséget nyújtani legalább a legkritikusabb időszakokban. Én úgy látom, hogy az UNICEF múltjának és nevének köszönhetően ott képes a változtatásra, ahol következetes és folyamatos munkát tud végezni. Tervezhető és átlátható források esetén gyerekek tömegei körében valósíthat meg zökkenőmentesen akár komplex életmentő programokat is. Egy gyermek esetében igen sokszor már napi pár száz forintból is. Ez az, ami miatt a rendszeres segítségnyújtás értelme számomra nem kérdés, és amit minden nap szívesen képviselek is.

Ruzsányi Helga (adománygyűjtő csapatvezető)

Igyekszünk az emberekhez közelebb hozni azt a munkát, amit az UNICEF a terepen végez. Vannak olyan tárgyi eszközeink, amit az utcán dolgozó toborzó munkatársaink meg tudnak mutatni az embereknek. Ilyen például a terápiás étel, vagy az alultápláltság mértékét mérő karszalag. Senki nem tehet arról, hogy hová születik, és az életben maradásra mindenkinek joga van. Ha egy adományozó úgy dönt, hogy  rendszeres támogatásával hosszú távon tudja segíteni a munkánkat, az tulajdonképpen örökbe fogad egy gyermeket, és valódi felelősséggel van iránta. Azt hiszem, szükség van arra, hogy az ilyen típusú felelősségvállalás tudatosuljon az emberekben.

Rusznák Beáta (adminisztrációs munkatárs)

Nagyon fontos, hogy az emberek bízzanak bennünk. Az én feladatkörömbe tartozik a rendszeres adományozók adatainak kezelése. Az UNICEF etikus adománygyűjtő szervezet: pénzügyi beszámolóink honlapunkon néhány kattintással elérhetőek, támogatóink adatait viszont harmadik fél számára nem adjuk ki. Oda kell figyelnünk támogatóinkra, és fontos az is, hogy az emberek tudják, mi biztos oda juttatjuk el adományukat, ahol a legnagyobb szükség van rá. Úgy látom, hogy a rendszeres adományozás által a civilek is hatással tudnak lenni olyan problémák megoldására, amelyekkel szemben a mindennapi életben tehetetlennek érzik magukat: hozzá tudnak járulni a világ jobbá tételéhez. 70 éve működünk, mint a világ legnagyobb gyermeksegélyező szervezete. Elmondhatjuk hát, hogy sok ember bízik bennünk, és erre nagyon büszkék is vagyunk.