Híreink

A remény rajzaival a szír gyerekek jövőjéért

2016. április 06. 19:02

Bemutatjuk a Remény rajzai nevű kezdeményezésünket.

www.unicef-remenyrajzai.hu

5 éve tart a háború Szíriában. Miközben a napi hírek címszavai továbbra is a katonai összecsapásokra és a krízist megoldani próbáló politikai törekvésekre fókuszálnak, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy emberi életek forognak kockán.

A lassan 5 éve tartó polgárháború folyamatos rettegésben tartja a családokat, mindennapi életveszélynek kitéve őket. Egyes sokkoló tanulmányok szerint az itt élő fiatalok több mint háromnegyede vesztette már el valamelyik családtagját, több mint 60%-a látott már erősen megsebesített vagy meglőtt embert és 30%-a a saját bőrén tapasztalta a bántalmazás valamilyen fajtáját.

A szír kisgyerekek rajzai minden adatnál hűebben ábrázolják a szomorú valóságot. Az UNICEF Magyar Bizottság most ezeknek a rajzoknak a segítségével szeretné felhívni a figyelmet a problémára. A remény rajzai nevű kezdeményezés keretében arra kéri az embereket, rajzolják át a szomorú rajzokat olyan képekké, amelyek reményt adhatnak a gyerekeknek.

Mi az a traumarajz?

Egy élete elején járó gyerek még nem rendelkezik olyan szókinccsel, hogy megfelelően kifejezze magát vagy belső gondolatait. Ezért legtöbbször rajzolás útján próbálják megosztani belső lelki vívódásaikat, önmagukról kialakult képüket, társas kapcsolataikról alkotott véleményüket és a világban elfoglalt helyükről összeállt nézeteiket. Nem meglepő, hogy a legintenzívebb vizualitással rendelkező rajzok krízishelyzetben és trauma alatt keletkeznek. Ez egyrészt egy közvetlen válaszreakció a gyermek körül történtekre, másrészt az ő sajátos módjuk arra, hogy feldolgozzák az őket ért megrázó eseményeket, mivel a tudatalattijuk is nyomokat hagy a rajzaikon.

A pszichológia világában már régóta bevett szokás a páciensek rajzolással való kezelése, mivel minden egyes vonás, színválasztás, térkihasználás egy apró útmutató a gyermek vagy felnőtt lelkéhez vezető útvesztőben.