Híreink

7,2-es erősségű földrengés rázta meg Haitit – az UNICEF a helyszínen segít

2021. augusztus 24. 15:19

2021. augusztus 14-én, kora reggeli órákban 7,2 -es erősségű földrengés rázta meg Haitit. A földmozgás a fővárosban, Port-au-Prince-ben is érezhető volt, az epicentrumot pedig az ország déli részein észlelték. A legsúlyosabb károkat Grande Anse, Sud és Sud-Est megyékből jelentették. 

Rengeteg lakóház és más épület omlott össze, több ezerre tehető az áldozatok száma, ami az elkövetkező napokban tovább emelkedhet, mivel vélhetően sokan rekedtek a romok alatt. Az eddigi hírek alapján több mint 1400 ember veszítette életét és több mint 7000-en sebesültek meg.

Az UNICEF munkatársa Bruno Maes és Haiti oktatásügyi minisztere, Marie Lucie Joseph mérik fel a károkat Les Cayes kikötővárosában.

 

Az első adatok szerint több mint 30.000 ház semmisült meg, emberek tízezrei váltak egyik pillanatról a másikra hajléktalanná, és sokan keresik most is eltűnt rokonaikat, családtagjaikat. A kialakult katasztrófa nyomán gyerekek ezreinek van szüksége sürgősségi ellátásra.

Több ezer embernek csupán ennyi maradt az otthonából.

 

Az UNICEF munkatársai már a földrengés előtt is a helyszínen voltak, most pedig azonnali segítséget nyújtanak az érintett családoknak és gyerekeknek.

UNICEF segélyszállítmány az Ofatma kórházban, Les Cayes kikötővárosában. A csomagokban injekciós tűk, kesztyűk, fájdalomcsillapítók és antibiotikumok találhatóak.

 

Az UNICEF átmeneti menedékként sátorponyvákat biztosít, mobil mosdókat állít föl, higiéniai csomagokat és élelmiszert oszt a rászorulóknak.

Haiti egy rendkívül szegény ország, amelyet gyakran sújtanak az időjárási viszontagságok, és még mindig nem lábalt ki abból a földrengésből, ami 2010-ben érte az országot. Haiti már a földrengés előtt is számos problémával küzdött. Egyre nőtt az erőszak, az élelmiszerhiány, a politikai instabilitás, valamint a koronavírus következményeivel is meg kell küzdenie a szigetországnak.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek