Híreink

A COVID-19 hatására gyerekek millióiból válhat gyermekmunkás

2020. június 12. 11:47

Újra nőhet a gyermekmunkások száma, amely 2000 óta 94 millióval csökkent

NEW YORK/GENF, 2020. Június 12.

Gyerekek millióiból válhat gyermekmunkás a koronavírus-válság hatására, így 20 év csökkenés után most újra emelkedhet a gyermekmunkások száma a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az UNICEF közös jelentése szerint, amelyet június 12-én, a gyermekmunka elleni nemzetközi világnapon hoztak nyilvánosságra.

2000 óta 94 millióval csökkent a gyermekmunkások száma, ám ez a tendencia most megfordulhat – áll a COVID-19 és a gyermekmunka: a válság és a cselekvés ideje című jelentésben.

A tanulmány szerint azoknak a gyerekeknek, akik már eddig is dolgoztak, valószínűleg hosszabb munkaidővel, és/vagy romló körülményekkel kell számolniuk. Sokan közülük a legrosszabb fajta munkák elvégzésére kényszerülhetnek, így komoly veszélybe kerül az egészségük és a biztonságuk.

“Mivel a családi költségvetés megsínyli a járványt, külső segítség hiányában sokan folyamodnak a gyermekmunkához” – mondta Guy Ryder, az ILO főigazgatója. “A szociális védelem nagyon fontos a válságidőszakokban, mivel éppen a legkiszolgáltatottabbakon segít. Eredményre vezet, ha a gyermekmunkával kapcsolatos aggodalmainkat olyan átfogó politikákba ágyazzuk, mint az oktatás, a szociális védelem, az igazságügy, a munkaerőpiac, a nemzetközi emberi jogok és a munkajog.”

A jelentés szerint a koronavírus-járvány elszegényedéshez vezethet, ezáltal a gyermekmunka növekedéséhez is, mivel a háztartások ilyen esetben minden eszközzel igyekeznek túlélni. Egyes tanulmányok szerint a szegénység egy százalékpontos növekedése legalább 0.7 százalékkal megemeli a gyermekmunkások számát bizonyos országokban.

A 4 éves Diomande Siriki üres tekintettel bámul maga elé. A kisfiú itt született, egész életét itt töltötte Elefántcsontpart délnyugati részén, San Pedro városában egy faszéntermelő területen, ahol nők és gyermekek dolgoznak nap mint nap a forróságban, porral és füsttel teli légkörben. Az országban több mint 1,4 millió gyermek dolgozik gyakran hasonlóan nehéz körülmények között.

“Válságos időkben sok családban a gyermekmunka jelenti a megoldást” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “Ahogy nő a szegénység, bezárnak az iskolák és csökken a szociális szolgáltatások elérhetősége, egyre több gyermek kényszerül arra, hogy munkába álljon. A COVID-19 utáni világban is segítenünk kell a gyermekeknek és családjaiknak, hogy a jövőben talpon tudjanak maradni egy hasonló viharban. A minőségi oktatás, a szociális védelem és a jobb gazdasági lehetőségek gyökeres változást hozhatnak.”

A kiszolgáltatott társadalmi csoportokat – mint az informális gazdaságban dolgozók és a migráns munkavállalók – érinti a legérzékenyebben a gazdasági válság, a nem hivatalos munkavégzés és a munkanélküliség növekedése, az életminőség általános visszaesése, az egészségügyi sokk és a szociális védőrendszer hiányosságai, egyéb tényezők mellett.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy az iskolák járvány miatti bezárása kedvez a gyermekmunkának. Az időszakos iskolabezárás jelenleg több mint egymilliárd tanulót érint, több mint 130 országban. Amikor az iskolák újranyitnak, a szülők egy része nem engedheti majd meg magának, hogy a gyerekeket iskolába küldje.

Ennek eredményeképpen megnő azoknak a gyerekeknek a száma, akiket kizsákmányoló és veszélyes munkára fognak. A nemek közötti egyenlőtlenségek kiéleződhetnek, mivel a lányokat nagyobb arányban állítják munkába a mezőgazdaságban és a házimunkában – olvasható a jelentésben.

A nevem Hussein, 10 éves vagyok. Két éve dolgozom egy szerelőműhelyben Szíriában. Csak egy hónapot járhattam iskolába, azután abba kellett hagynom. Muszáj volt elkezdenem dolgozni, hogy pénzt keressek, és segítsek a családomon. A testvéreim elmenekültek. Nem tudom, hogy hol vannak most, de nagyon hiányoznak. Az az álmom, hogy egy nap saját boltot nyitok, többet fogok keresni, és saját alkalmazottaim lesznek.

A tanulmány a megugró gyermekmunka veszélyének ellensúlyozására többek között átfogóbb szociális védelmet javasol, a hitelfelvétel könnyítését szegény háztartások számára, a felnőttek körében a tisztességes munka népszerűsítését. Olyan módszereket is sorol a jelentés, amelyek a gyerekeket visszasegítik az iskolába, mint például a tandíj eltörlése, valamint szükségesnek látja a munkaügyi felügyelet és a bűnüldözés megerősítését.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az UNICEF szimulációs modell kifejlesztésén dolgozik, amellyel világszerte felmérhető a COVID-19 hatása a gyermekmunkára. Újabb globális becslések a gyermekmunka mértékéről 2021-re várhatóak.

Az UNICEF munkáját, így a gyermekmunka elleni küzdelmet Ön is támogathatja: www.unicef.hu/segitek


A COVID-19 és a gyermekmunka: a válság és a cselekvés ideje című jelentés itt érhető el angol nyelven: https://data.unicef.org/resources/covid-19-and-child-labour-a-time-of-crisis-a-time-to-act/

Kiemelt kép: A nyolcéves Ahmed téglákat cipel a fején egy csádi téglagyárban, ahol sok hasonló gyereket foglalkoztatnak. Több mint 25 millió 6 és 15 év közötti gyermek, vagyis ebben a korcsoportban a gyermekek 22% -a marad ki az oktatásból 22 ország konfliktusövezeteiben. A csádi oktatási válságra reagálva az UNICEF 2017 eleje óta több mint 58 000 diák számára biztosít oktatást, több mint 760 tanárnak nyújtott tananyagokat, és 151 osztálytermet, 101 átmeneti tanulási helyet hozott létre, valamint 52 latrinát és 7 sportpályát épített. Az UNICEF Csád 327 tanár fizetését is támogatta a 2016–2017-es tanévben.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek