Híreink

A járványos gyermekbénulás az eltűnés határán áll

2019. október 25. 11:42

Október 24-e a járványos gyermekbénulás elleni küzdelem világnapja (World Polio Day). Ebből az alkalomból az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) történelmi bejelentést tett: az immunizáció segítségével mára a gyermekbénulást okozó poliovírus három típusa közül kettőt sikerült teljesen kiírtani. Az UNICEF ugyanezen a napon bejelentette, hogy a járványos gyermekbénulást világviszonylatban 99%-os eredménnyel sikerült visszaszorítani, így a betegség mostanra a teljes eltűnés határán áll.

A 3 hónapos kis Ali megkapja a gyermekbénulást okozó poliovírus elleni védőoltást a pakisztáni Karachiban.

A gyermekbénulás egy poliovírus által okozott megbetegedés, amely a megbetegedett gyermekek tartós bénulását idézi elő az esetek 0.5-1%-ában. A vírusnak 1-es, 2-es és 3-as típusa ismert. Amennyiben a paralízisben szenvedő gyermek izmai teljesen immobilissá válnak, a betegség akár halálos kimenetelű is lehet. A 2-es  típusú vírust már korábban sikerült megszünteti, a 3. típust pedig mostanra sikerült eltüntetni. Az orvostudomány jelenleg az utolsó, 1-es típusú poliovírus megszüntetésén dolgozik.

A gyermekbénulásból való teljes felépülés napjainkban nem lehetséges, azonban a betegség védőoltással megelőzhető. Az UNICEF ezért világszerte advokál az immunizáció fontossága mellett. A WHO-val való együttműködésnek köszönhetően a vírus mára csak két országban – Afganisztánban és Bangladesben – van jelen, miközbeb 1988-ban még 125 országban pusztított. Az megbetegedések száma is radikálisan csökkent: amíg 1988-ban 350.000 gyermekbénulásos esetet regisztráltak, addig 2019-re 40-re csökkent a megbetegedések száma.

A tudósok a pozitív eredmények ellenére arra figyelmeztetnek, hogy az immunizációs kampányokat mindenütt folytatni kell, máskülönben a betegség ismét felütheti a fejét. Az UNICEF és a WHO bíznak benne, hogy az eddig elért sikerek elég bizonyítékkal szolgálnak az oltásban kételkedők számára is az immunizáció fontosságát illetően, és felhívják minden szülő figyelmét arra, hogy a betegséggel szemben a védőoltás felvétele jelenti az igazi védelmet gyermekeik számára.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek