Híreink

A kanyarójárvány kitörésének megelőzése Etiópiában a COVID-19 idején

2020. szeptember 10. 20:57

Daniel Dia és felesége Meselech Mandose az ország déli részéről költöztek Addisz-Abeba egyik külvárosi kerületébe. Abban reménykedtek, hogy Daniel takácsmesterségét kamatoztatva egy jobb életszínvonalat teremthetnek családjuknak. Ám a koronavírus megnehezítette a potenciális vevők elérését, így a család jövedelme is megcsappant. Ezen felül egyéves kisbabájuk, Mekdes is megbetegedett.

,,Nem volt elég, hogy a vállalkozásom súlyos válsága miatt aggódtam, a kislányom is beteg lett. Nehezen lélegzett és úgy zihált, akár egy felnőtt” – mondta Daniel.

A 32 éves Mekdes Tesfaye nőver az egészségvédelem fejlesztésén dolgozik Addisz-Abebában. Tájékoztatást kapott arról, hogy több kisgyermek is megbetegedett azon a környéken, ahol Daniel él.

Mekdes nővér 8 éve dolgozik egészségügyi szakemberként

,,A megnövekedett esetszámok híre hamar eljutott a hatóságokhoz és az egészségügyi intézményekhez. Ezek után kijelöltünk egy csapatot és ellátogattunk a városrészbe. Az információk alapján, amiket az elhunyt gyermekek szüleitől kaptunk, megállapítottuk, hogy a betegség valóban kanyaró volt. A szülők ezzel viszont nem voltak tisztában” – nyilatkozta Mekdes nővér.

,,A lányom napról napra egyre jobban szenvedett a betegségtől. Teljesen abba kellett hagynom a munkámat, nem tudtam koncentrálni. Az étvágyamat is elveszítettem, csak aggódtam. Nem tudtam mi tévő legyek, hová menjek” – mesélte Daniel, miközben visszaemlékezett erre a megpróbáltatásokkal teli időszakra. A külvárosban élő családok látogatása során Mekdes találkozott Daniellel és elvégzett kislányán egy előzetes vizsgálatot.

,,A COVID-19 járvány miatt látogattuk a családokat, ekkor találkoztam Daniellel. Amikor beléptem az otthonukba, az édesanya éppen a kislányát fürdette. Ekkor láttam meg egy mély sebet a gyerek száján” – magyarázta a nővér.

Mekdes nővér ragaszkodott hozzá, hogy Daniel orvosi segítséget kérjen kislányának egy közeli kórházban. Tíz hosszú napnyi kezelés után az apa boldogan és egészségesen kapta vissza gyermekét. Sajnos nem minden környékbeli család ilyen szerencsés. Daniel sógora, Mengistu, elveszítette 1 éves kislányát. Mire elvitte gyermekét a kórházba, sajnos már késő volt. A koronajárvány közepette a gyerekeket az alultápláltság és más, megelőzhető betegségek is fenyegetik. Ahhoz, hogy az ilyen elmondhatatlan mértékű veszteségtől és fájdalomtól megóvjuk a szülőket, létfontosságúak a gyermekkorban beadott oltások.

Etiópia egészségügyi rendszere már a koronavírus megjelenése előtt is rengeteg kihívással nézett szembe. Az országnak olyan nehézségekkel kell megküzdenie, mint az alultápláltság, a sárgaláz és a kanyaró. A kanyarójárvány hatásainak enyhítésére Etiópia kormánya egy 10 napos immunizációs kampányt indított június 30-án, amelynek segítségével 14,3 millió 9 és 59 hónap közötti gyermeket értek el. Az Egyesült Királyságtól, az ír és a svéd kormányzattól, valamint az Amerikai Járványvédelmi Központtól kapott támogatásokból az UNICEF személyi védőfelszereléseket és kézfertőtlenítőt biztosított az oltásokat végző orvosoknak.

,,Nagyon jó döntés volt elvinnem a kislányomat a kórházba. Ha ezt nem teszem meg, most lehet, hogy nem élne. Nagyon boldog vagyok, hogy minden jól alakult” – mondta Daniel, miközben a már gyógyult kislányával játszott.

Daniel Dia és családja

Mekdes nővér szintén három gyermek édesanyja. A mindennapi kihívások mellett mindig boldog, ha azt látja, hogy egy kisgyerek jobban érzi magát.

,,Amikor látom, hogy egy édesanya biztonságban hozza világra gyermekét vagy segíthetek egy olyan gyerek gyógyításában, mint Daniel kislánya, akkor a munkámmal járó kimerültség háttérbe szorul. Olyankor úgy érzem, egy szebb holnap vár ránk.”

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek