Híreink

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában 51 000-rel több öt éven aluli gyermek halhat meg az egészségügyi ellátás akadozása miatt

2020. július 14. 10:26

Ted Chaibannak, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai ügyekért felelős regionális igazgatójának és Dr. Ahmed Al-Mandharinak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kelet-mediterráni ügyekért felelős regionális igazgatójának közös felhívása a frontvonalban helytálló egészségügyi dolgozók és rendszerek támogatására, hogy minden gyermek hozzáférhessen az alapvető egészségügyi ellátáshoz.

AMMAN, 2020 június 15. – A Covid-19 világjárvány korábban sosem tapasztalt terhet ró a közel-keleti és észak-afrikai országok egészségügyi rendszereire. A járvány miatt kevesebben férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz, számos országban pedig leálltak az alapegészségügyi szolgáltatások.

Bár ezekben a régiókban nincs sok koronavírusban megbetegedett gyermek, egyértelmű, hogy a világjárvány közvetlen hatással van a gyermekek egészségére. 2020 végéig 51 000-rel több öt év alatti gyermek halhat meg az alapegészségügyi ellátás és az élelmezési szolgáltatások akadozása miatt, ha a szolgáltatások szüneteltetése elhúzódik és az alultápláltság mértéke nő a gyermekek körében. Amennyiben ez a forgatókönyv valósul meg, a gyermekhalandóság akár 40 százalékkal növekedhet a Covid-19 előtti számokhoz képest, ezáltal közel két évtized eredményeit fordítva vissza.

Az aggasztó előrejelzés több tényezőn alapul.  Sok frontvonalban dolgozó, túlterhelt egészségügyi szakember a járvány elleni védekezésre fordítja energiáit, miközben nem áll rendelkezésükre elegendő személyes védőfelszerelés és egyéb kulcsfontosságú kellék. A lezárások, a közlekedési korlátozások és a gazdasági akadályok tovább nehezíthetik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést. Sokan attól tartanak, hogy az egészségügyi intézményekben fertőződnek meg a vírussal, emiatt a gyermekek és édesanyák sokszor nem veszik igénybe a betegségmegelőző beavatkozásokat: elmaradhat például a gyermekek oltása, az újszülöttkori fertőzések és gyermekbetegségek kezelése, a terhesgondozás, a szülés alatti orvosi segítség, valamint a súlyos akut alultápláltság elleni kezelések.

Amennyiben sikerülne megelőzni a legrosszabb forgatókönyv megvalósulását, több tízezer gyermek ünnepelhetné az ötödik születésnapját családja és barátai körében.

Az UNICEF és a WHO elkötelezett a közel-keleti és észak-afrikai országok egészségügyi rendszereinek támogatása iránt, ezért a következő intézkedések megavalósulását sürgetik:

  • Az oltási programok és élelmezési szolgáltatások biztonságos és teljeskörű újraindítása szigorú fertőzésmegelőzési óvintézkedések mellett, védőfelszerelésben, a túlzsúfoltság kerülésével, az egészségügyi intézményekben a közösségi távolságtartás betartásával;
  • Az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés kiemelt célként történő kezelése és megkönnyítése minden gyermek, különösen a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyermekek számára a megfelelő felszerelés és személyzeti létszám biztosításával;
  • A közösségi tájékoztatást végző csoportok felszerelése a fertőzések megelőzésére és leküzdésére szolgáló, minimumkövetelményeknek megfelelő eszközökkel, a standard óvintézkedések betartásával és egyéni védőeszközök használatával.
  • A hatékony nyilvános kommunikáció és a közösség bevonására irányuló kezdeményezések támogatása, amely erősítik a régióban élők közegészségügyi rendszerekbe vetett bizalmát és népszerűsítik az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek