Híreink

A legújabb adatok szerint egyes országokban a COVID-19 járvány alatt 44%-kal csökkent a gyermekkori védőoltásokba vetett bizalom

2023. április 20. 16:01

Egy nemrég kiadott UNICEF jelentés szerint az elmúlt három évben 67 millió gyerek maradt ki az alapvető oltásokból az ellátórendszer működésének akadozása miatt. A probléma hátterében a túlterhelt egészségügyi rendszer, a szűkős erőforrások, a fegyveres konfliktusok által okozott bizonytalanság, valamint a vakcinákba vetett bizalom csökkenése áll.

A Világ Gyermekeinek Helyzete 2023: A ’Védőoltást Minden Gyerek Számára’ jelentésből kiderül, hogy a pandémia kezdete óta a Koreai Köztársaságban, Pápua Új-Guineában, Ghánában, Szenegálban és Japánban az emberek több mint 30%-a már kevésbé hisz az oltások hatékonyságában. A jelentésből az is kiderül, hogy a 35 év alattiak és a nők bizonytalanodtak el leginkább.  A The Vaccine Confidence Project felmérése és az UNICEF által ma közzétett új adatok szerint csak Kínában, Indiában és Mexikóban javult vagy nem változott a közvélemény megítélése a vakcinák kérdésében.

Az utóbbi években az oltásokba vetett bizalom ingadozik, időről időre visszaesést mutat, további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy megtudhassuk, hogy a jelenlegi eredmények egy hosszabb távú tendenciára utalnak-e, vagy csak az elmúlt évek tapasztalatai okoztak átmeneti elbizonytalanodást. A visszaesések ellenére a vakcinák általános támogatottsága továbbra is erős, az 55 vizsgált ország közel felében a válaszadók több mint 80 százaléka úgy vélte, hogy a védőoltások a gyerekek egészségét szolgálják.

A jelentés azonban arra is figyelmeztet, hogy a világjárvány kezelésével kapcsolatos bizonytalanság, a félretájékoztatás, a szakértelembe vetett bizalom csökkenése és a politikai megosztottság nagymértékben felerősíti az emberek kételyeit az oltásokkal szemben.

“A pandémia legborúsabb pontján, a tudósok olyan vakcinákat fejlesztettek, amelyek számtalan emberi életet mentettek meg. Ennek ellenére az oltóanyagoktól való általános félelem és a téves információk ugyanolyan széles körben terjedtek el, mint maga a vírus” – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “A friss jelentésben közölt eredmények arra figyelmeztetnek, hogy a világjárvány következő áldozata a rutinszerű, életmentő védőoltásokba vetett bizalom lehet. Ha ez megtörténik akkor az elkövetkező időkben több gyerek életét kockáztatják majd olyan halálos betegségek, mint például a vörös himlő (kanyaró) és a torokgyík, amik megfelelő átoltottsággal teljesen elkerülhetőek lehetnének.”

Aggasztó, hogy a Covid járvány hatására fokozódó oltásellenesség akkor kezd elterjedni, amikor az elmúlt 30 év legnagyobb visszaesését tapasztaljuk a gyerekek átoltottságában. A járvány különösen megnehezítette a rutinoltások elérhetőségét is a túlterhelt egészségügyi rendszer, a szűkös erőforrások, az egészségügyi dolgozók hiánya és a karantén intézkedések miatt.

A mai jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy 2019 és 2021 között összesen 67 millió gyerek maradt ki a védőoltásokból, továbbá azt, hogy 112 országnak csökkent az átoltottsági szintje. A közvetlenül a világjárvány előtt vagy alatt született gyermekek már túl vannak azon az életkoron, amikor normális esetben be kellene oltani őket. A kimaradt oltások pótlása és a halálos járványok megelőzése érdekében sürgős intézkedésekre van szükség.

2022-ben a vörös himlő (kanyarós) megbetegedések száma több mint kétszerese volt az előző évhez képest és a gyermekbénulásban szenvedők száma is 16 százalékkal nőtt.
Ha a 2019 és 2021 közötti időszakot összehasonlítjuk az azt megelőző hároméves időszakkal, a gyermekbénulásban szenvedő gyerekek száma nyolcszorosára nőtt. Ezek a statisztikák is megerősítik, hogy a védőoltások támogatása nélkülözhetetlen az emberiség számára.

A világjárvány ideje alatt a jelenlévő immunizációs egyenlőtlenségek tovább súlyosbodtak. A fejlődő országok már a világjárvány kezdete előtti tíz évben megakadtak a védőoltások terén, miközben a világ folyamatosan azért küzd, hogy elérje és oltásokkal támogassa a leginkább veszélyeztetett gyermekeket.

A 67 millió gyermek közül, akik 2019 és 2022 között a rendkívüli helyzet miatt kimaradtak a rutinszerű oltásokból, 48 millióan egyetlen alapoltást sem kaptak, amit “nulla dózisnak” is nevezünk. A nem beoltott gyermekek a legszegényebb, leginkább elszigetelt közösségekben élnek, sok helyen fegyveres konfliktusok által sújtva. A jelentéshez a Nemzetközi Egészségügyi Méltányossági Központ által kiadott új adatok szerint a legszegényebb háztartásokban minden ötödik gyermek ’nulla dózisú’, míg a leggazdagabb rétegnél ez csak minden huszadik gyerek esetében fordul elő. A helyzetüket tovább rontja az a tény, hogy ezek a gyerekek olyan anyákkal élnek együtt, akiknek nem volt lehetőségük iskolába járni és nincs beleszólásuk a családi döntésekbe.

A válsághelyzet kezelése érdekében az UNICEF felszólítja az országok kormányait, hogy az immunizációra szánt erőforrásokat duplázzák meg. A nemzetközi szervezet azt is hangsúlyozza, hogy az érdekelt felekkel együttműködve mozgósítsák a rendelkezésre álló forrásokat, beleértve a COVID-19 járvány alatt nem felhasznált anyagi keretet is.

“A védőoltások milliók életét mentették meg, továbbá megóvták a közösségeket a halálos járványok kitörésétől” – mondta Catherine Russell. “Mindnyájan tudjuk, hogy a betegségek nem állnak meg a határoknál. Ahhoz, hogy megelőzzük a jövőbeli világjárványokat, a szükségtelen haláleseteket és a szenvedést, erős egészségügyi ellátórendszerre van szükség. Eljött az ideje, hogy a COVID-19 oltási kampányból megmaradt forrásokat felhasználjuk, hogy az alapvető oltások minden gyerek számára rendszeresen és hosszú távon elérhetőek legyenek.”

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek