Híreink

A technika úttörői Jordániában

2021. augusztus 09. 09:22

”A tervem az, hogy a Jordániában kapott digitális képzést arra használjam, hogy segíteni tudjak más embereknek” – mesélte a 15 éves Hala, aki szíriai menekültként a jordániai Za’tari menekülttáborban él. 2019-ben részt vett egy UNICEF által támogatott programban, ami segített szélesíteni tudását és jártasságát a számítógépes és mobilapplikációkban, valamint a videószerkesztésben. ,,Szerettem volna új módszereket megtanulni a digitális platformok használatához, hiszen a nemzeti tanterv az iskolámban nem helyez hangsúlyt a gyakorlati képzésre”– mondta Hala.

Hala a házi feladatát írja édesanyja segítségével.

 

Jordániában a diákok több mint 16%-a nem rendelkezik internet-hozzáféréssel és egyharmaduknak nincs számítógépük. Az alacsony jövedelmű háztartások közel 50%-ában a gyerekek egyáltalán nem férnek hozzá az internethez. ”A koronavírus-járvány új erőpróbáló helyzeteket alakított ki, többek közt a tanulás tekintetében. Hirtelen a digitális eszközökre voltunk utalva a távoktatás miatt” – magyarázza Hala.

Hala a WhatsAppon keresztül kommunikál az osztálytársaival, hogy segítsen nekik a digitális oktatásban. ”Megtanítottam a testvéreimnek és az osztálytársaimnak hogyan kell megfelelően ki-és bekapcsolni a számítógépeket, és hogyan kell az olyan különböző programokat használni, mint például a Windows és az Excel. A szomszédaim is elkezdtek érdeklődni és nekik is segítettem a programok használatában, e-mail írásban és az interneten való böngészésben.

Ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a növekvő munkaerőpiaccal, Jordánia nemzeti gazdaságának a következő 10 évben évente 66 000 új munkahelyet kell teremtenie, amelyek közül sok meg fogja követelni az informatikai és kommunikációs készségek ismeretét. A nők, az oktatásból kieső fiatalok és a menekültek általában hátrányban vannak a digitális készségek terén.

Hala szeretne továbbra is jó példát mutatni és másokon segíteni. ,,Ha esélyt kapok a minőségi oktatásra, idővel képes leszek elindítani a saját oktatási projektemet, ami a közösségemben élő nőkre és gyermekekre helyezné a fókuszt.”

Sally 20 éves, egyetemista. Arra használja digitális tudását, hogy más nők is érvényesülhessenek.

”Leírtam mindent, amit a képzéseken tanultam és miután végeztem, megnyitottam egy Zoom meetinget három menekült lánnyal, megosztottam a képernyőmet és elmagyaráztam nekik a számítógép használatával kapcsolatos technikákat. Azt is megtanítottam nekik, hogyan tudnak saját e-mailt írni és hogyan kell létrehozni LinkedIn és más internetes álláskereső oldalakon profilt.”

Sally ezekkel a lányokkal és fiatal nőkkel egy Facebook csoportban tartja a kapcsolatot, amit ő hozott létre. ,,Arra bíztatom az egyetemistákat, hogy használják ki a közösségi média adta lehetőségetek, fejlesszék és reklámozzák szakmai tudásukat.” Sally emellett segít eligazodni szaktársainak az álláshirdető weboldalakon, hogyha végeznek tanulmányaikkal, könnyebben találjanak megfelelő munkát. Az egyetemista lány a jövőben azt tervezi, hogy nyit egy saját digitális képzőközpontot, amivel segítene a fiatal lányoknak és nőknek, hogy könnyebben találjanak állást a 21. század munkaerőpiacán.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek