Híreink

Afganisztánban naponta kilenc gyermek veszíti életét a fegyveres összecsapások miatt

2020. január 26. 12:38

A 40 éve tartó fegyveres harcok óriási nyomásként nehezednek a családokra Afganisztánban, amely az UNICEF egy közelmúltban megjelent beszámolója alapján a világ legletálisabb háborús övezete volt a gyermekek számára 2018-ban.

Az UNICEF „A remény megőrzése Afganisztánban: gyermekvédelem a világ legletálisabb háborújában” című jelentéséből kiderül: a közel-keleti országban 2009 és 2018 között 6500 gyermek vesztette életét, és 15.000 gyermek sebesült meg fegyveres összecsapásokban. Ezáltal 2018-ban az afgán válság volt a világ leghalálosabb konfliktusa a gyermekek számára. A 2019-es év sem hozott enyhülést: a tavalyi év első kilenc hónapjában naponta kilenc gyermek vesztette életét, vagy sebesült meg súlyosan a harcokban. Ez 2018 hasonló időszakához képest 11%-os növekedést jelent.

Afganisztánban számos olyan gyermek él, akik naponta több mint egy órát gyalogolnak, hogy elérjék az iskolát. Az út sokszor veszélyesnek bizonyul. 2019-ben naponta kilenc gyermek vesztette életét fegyveres összecsapásokban.

„A 2019-es év meg afgán viszonylatban is nagyon nehéz volt. (..). A gyerekek azonban végtelenül elszántak, hogy felnőjenek, iskolába járhassanak és jövőt építhessenek maguknak. Képesek vagyunk rá és kötelességünk is segíteni, hogy az itt élő gyermekek hihetetlen bátorságát és kitartását támogassuk.” – véli Henrietta Ford, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A fegyveres harcokon túlmenően az afgán családok életét természeti katasztrófák, aszályok, az általános szegénység és a régió alulfejlettsége is nehezítik. Afganisztánban emiatt jelenleg

  • 3.8 millió gyermek szorul humanitárius segítségnyújtásra
  • 600.000 öt éven aluli gyermek szenved súlyos alultápláltságban
  • 3.7 millió gyermek marad ki az oktatásból
  • a gyermekek 30%-át érinti a gyermekmunka

Az UNICEF számos területen működik együtt a helyi hatóságokkal a családok támogatása céljából. Szervezetünk 227.000 súlyosan alultáplált gyermek terápiás kezeléséről gondoskodik, valamint gravitációval és napenergiával működő fenntartható vízrendszereket telepít az aszályos területeken élő közösségek számára. Az UNICEF ezáltal 2.8 millió ember vízellátásáról gondoskodik. A segítségnyújtás kiterjesztéséhez szervezetünknek további támogatásra van szüksége, mivel afganisztáni programjainkat jelenleg 75%-os forráshiánnyal működtetjük.

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek