Híreink

Alonso a kézmosást népszerűsíti Indiában

2012. október 26. 12:12

Indiában, több mint ezer fiatal gyermek hal meg minden nap a tiszta ivóvíz, a közegészségügy és az alapvető higiénia hiánya miatt kialakuló hasmenéses megbetegedések következtében. “A higiénia alapvetően fontos a jó egészséghez, mert csökkenti a betegségek továbbterjedését és a halálozások számát”– mondta Alonso. A legfontosabb alkalmakkor történő szappanos kézmosás – WC használat után, étkezés előtt és ételkészítéskor – több mint 40 százalékkal csökkentheti a hasmenéses megbetegedés kialakulását az öt éves kor alatti gyermekek között. “A hasmenéses megbetegedések elterjedésének megállítása nem egy bonyolult vagy drága dolog. Nincs szükség valamiféle győztes formulára ahhoz, hogy gyermekek millióit mentsük meg”. A megoldás már létezik: szappan és víz. “Benedvesít, megdörzsöl, leöblít – tegyük ezt rutinná mindenki számára. Az iskola a legjobb hely ennek az üzenetnek elterjesztésére”- emelte ki.

Látogatása alatt, mely egybeesik az október 28-án Új Delhiben tartandó Forma-1 Nagydíj idejével, Alonso részt vett egy az egyhónapos kézmosás világnapja kampány alkalmából megrendezett iskolai kézmosó foglalkozáson, melyet más szervek mellett az UNICEF is támogatott. A kétszeres világbajnok diákokkal és tanárokkal találkozott, hogy megértse a vízügyi, közegészségügyi és higiéniai (WASH) szolgáltatások helyzetét az iskolában.

INDA2012-00447

Miután elismerte az indiai kormány törekvéseit az iskolai szappanos kézmosás intézményesítésére, Alonso a közegészségügyi szolgáltatások fontosságát úgy jellemezte, mint az iskolába járás biztosítására és a hiányzások megelőzésére szolgáló kritikus tényezője. “Az iskolai rutinba beépült fejlett egészségügyi szolgáltatások és higiéniai gyakorlatok hozzájárulnak egy egészséges környezet kialakításához minden közösség számára, csökkentve a hiányzási mutatókat és növelve az oktatási teljesítményt a gyermekek között. Ez főleg a lányok számára jelentős”– mondta.

Az UNICEF Nagykövetet látogatása alatt kísérő Sue Coates, az UNICEF WASH Programjának igazgatója elmagyarázta, hogy a tiszta kéz általános biztosítása érdekében a gyermekeket és fiatalokat bevonó kezdeményezések támogatása kiemelten fontos, mivel ők a változás hatékony ügynökei. “Tanáraikkal és társaikkal együtt dolgozva egy aktív tanulási környezetet hozhatnak létre az iskolákban, és haza is viszik az üzenetet, családjukat a legfontosabb alkalmakkor történő szappanos kézmosásra biztatva. Támogatjuk az indiai kormányt az ebéd előtti szappanos kézmosás iskolai intézményesítésében, mellyel több mint 110 millió gyermek érhető el minden nap.”

Ebben az évben a szappanos kézmosás üzenete több mint száz országban, iskolás gyermekek millióihoz jutott el egyhónapos foglalkozások keretében. Indiában 1,3 millió alsó és felső tagozatos iskola tanulói vettek részt a kézmosás világnapja megünneplésében.

AZ UNICEF és a Globális Köz-magán Partnerség a Szappanos Kézmosásért (Global Public Private Partnership for Handwashing) egy közösségi média kampányt is indított az #iwashmyhands címen, mely világszerte már ezrekhez ért el. A partnerség kifejlesztett egy „World Wash up” nevű játékot is a kézmosás világnapjának weboldalán, mely a játékosokat baktériumok legyőzésére invitálja.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek