Híreink

Áradások, sáskajárás és koronavírus hármas fenyegetése ellen küzdünk Szomáliában

2020. augusztus 31. 10:01

Több mint 3 millió szomáliai gyermeknek van szüksége humanitárius segítségnyújtásra

Becslések szerint 5,2 millió embernek, köztük több mint 3 millió gyermeknek van szüksége humanitárius segítségnyújtásra a pusztító áradások, a sáskajárás és a koronavírus-járvány következtében.

„Szomália a világ egyik legkiszolgáltatottabb nemzete; az országot több évtizednyi konfliktus és egymást ciklikusan váltó szárazság és árvizek sújtják” – mondta Jesper Moller, az UNICEF Szomália helyettes képviselője. „Most a sáskainvázió és a világjárvány együttes hatásai tovább nehezítik a helyzetet. Ez azt jelenti, hogy a nemzetközi közösségnek gyorsan kell cselekednie, hogy megmenthessék több millió szomáliai család életét, köztük különösen a legsebezhetőbbekét – a gyermekekét.

A gyermekek gyakran válnak a vészhelyzetek rejtett áldozataivá; ők fogékonyabbak a víz útján terjedő, áradások által közvetített betegségekre, és súlyosabban érinti őket az élelmiszerhiány miatt kialakult súlyos alultápláltság is.

„Az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt az akut vizes hasmenés/kolera előfordulása” – mondta Moller. „A helyzetet tovább súlyosbította a sáskajárás. Az invázió azonnali hatása a növénytermesztésben mutatkozik meg – az előrejelzések alapján a hosszú távú átlaghozamhoz képest 10-15%-kal fog csökkenni a megtermelt mennyiség –, a másodlagos hatások pedig a gyermekeket érintik leginkább: az élelmiszerhiány miatt súlyosan alultáplált gyermekek száma várhatóan növekedni fog.

Az UNICEF a szomáliai kormánnyal és helyi partnereivel szoros együttműködésben fáradhatatlanul dolgozik nem csupán a COVID-19 terjedésének megakadályozásán és lassításán, hanem azon is, hogy továbbra is életmentő segítséget nyújtson mindazoknak, akiknek erre égető szükségük van.

A jelenlegi erőfeszítések részeként közel 1 millió kiszolgáltatott ember létfontosságú higiéniai segítséget kapott, a biztonságos vízhez való hozzáférésben. Több mint 500.000, nő és gyermek jutott hozzá alapvető egészségügyi és táplálkozási szolgáltatásokhoz az árvíz sújtotta közösségekben vagy belső menekült táborokban. Mindezek mellett több mint  500.000 háztartást látogattak meg helyi mozgósítók, hogy felvilágosítást nyújtsanak a koronavírus-járvány megelőzési módjairól.

Az UNICEF 129 millió dollárt (megközelítőleg 38,1 milliárd forintot) kért az általános humanitárius segítséghez Szomália számára, valamint további 35 millió dollárt (10,3 milliárd forintot) a világjárvánnyal kapcsolatos intézkedések fedezésére. A kért támogatás több mint 60%-a beérkezett, ám az általános segítségnyújtáshoz szükséges összegből idáig csupán 30 millió dollár gyűlt össze.

 

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek