Híreink

Az elhúzódó szárazság kétségbeesésbe taszítja a családokat Etiópiában

2022. február 14. 13:10

A három egymást követő esős évszak elmaradása súlyos aszályt vont maga után Etiópiában. Négy szövetségi tartomány – Afar, Déli nemzetek, nemzetiségek és népek, Oromia és Szomália – különösen érintett. A kutak kiszáradtak, a termények és az állatállományok elpusztultak, több százezer ember megélhetése, mindennapi élelem- és vízforrása van veszélyben.

,,Az aszály hatása borzalmas. A gyermekek és családjaik az állatállományok és a termények elvesztése miatt küzdenek a túlélésért. Az előrejelzések szerint 2022 március közepére több mint 6,8 millió ember kerül humanitárius válságba. Továbbá jelentős elvándorlás figyelhető meg a szárazság sújtotta területekről” – mondta Gianfranco Rotigliano, az UNICEF etiópiai képviselője.

A leginkább érintett tartományokban, Oromiában és Szomáliában a víz-és élelemhiány egyre jelentősebb, amely az alultáplált gyermekek számának növekedéséhez vezet. ,,Oromiában és Szomáliában hozzávetőlegesen 225.000 alultáplált gyermek, valamint 100.000 várandós és szoptatós édesanya szorul sürgős élelmezési segélyre” – nyilatkozta Rotigliano. ,,A tiszta víz hiánya tovább rontja a nők és gyermekek helyzetét. Ha a gyermekek szennyezett vizet isznak, hasmenéses megbetegedés áldozatai lehetnek, amely az egyik vezető halálok az 5 éven aluli gyermekek körében.”

Az aszály által sújtott Oromia és Szomália régiókban jelenleg 4,4 millió ember küzd vízhiánnyal.

2022-ben várhatóan 850.000 gyermek lesz súlyosan alultáplált a fentebb említett négy szövetségi tartományban. Ehhez nemcsak a szárazság, hanem a fegyveres konfliktusok és a gazdasági hanyatlás is hozzájárul.

Az aszály következtében több mint 155.000 gyermek esik ki az oktatásból, mert iskola helyett az egész napjukat vízszerzéssel töltik. A gyerekeknek gyakran nagyon hosszú utat kell megtenniük egyedül, ilyenkor pedig különösen kitettek az erőszak és a gyermekmunka veszélyeinek.

Az UNICEF a helyi hatóságokkal együttműködve fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy életmentő segítséget nyújtson a rászoruló családoknak. Ebbe beletartozik a vízellátó rendszerek rehabilitációja, a sürgősségi vízszállítás, a súlyosan alultáplált gyermekek ellátása, valamint a gyermekek oktatása és védelme.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek