Híreink

Az Észak-Etiópiában zajló konfliktusok következtében gyermekek tízezrei szenvednek éhínségtől

2021. július 16. 12:45

Már több, mint 7 hónapja tart a fegyveres konfliktus Észak-Etiópiában, aminek még mindig nem látni a végét, és azt sem, hogy a gyermekeket és felnőtteket érő súlyos támadások, valamint az éhínség mérséklődik-e.

Legalább 33 ezer gyermek él Tigré tartomány megközelíthetetlen részein, akik súlyosan alultápláltak, és ha nem kapnak azonnali segítséget, akkor életüket veszíthetik. Emellett több, mint 2,2 millió gyermeket érint Észak-Etiópiában az élelmiszer-biztonság hiánya. Az alultápláltság és az éhínség mértéke romolhat az elkövetkezendő hónapokban, főleg ha a vetőmagokat nem lehet majd elültetni és a gyermekek nem kapnak segítséget Tigré azon részein, amik jelenleg elérhetetlenek.

Az UNICEF és partnerei ivóvízzel, higiéniai csomagokkal, élelemmel és a gyermekek tanulásához szükséges eszközökkel támogatják a helyi közösségeket.

Rendkívül fontos lenne azonban, hogy a konfliktusban érintett felek garantálják a humanitárius segítségnyújtók, beleértve az UNICEF akadálytalan és biztonságos munkavégzésének feltételeit, ezzel kivédhető lenne a gyermekeket és családjaikat sújtó éhínség kialakulása.

A növekvő alultápláltság problémája

A konfliktus kitörése 2020 novemberében éppen az aratás és betakarítás idején történt, így a földből élő családok bevétel nélkül maradtak az év elkövetkezendő részére. Sok családnak ellopták a marháit, vagy sem jutnak hozzá sem műtrágyához, sem az állategészségügyi oltóanyagokhoz.

Az alultápláltságban szenvedők közül a terhes és szoptató nők aránya rendkívül magas, 40% feletti, ami veszélyezteti az újszülöttek és édesanyjuk életét.

Az UNICEF magas tápanyagtartalmú élelemmel és tápszerrel segít, ami életmentő lehet ebben a helyzetben. Február és június között közel 300,000 5 éven aluli gyermeknél diagnosztizáltak izomsorvadást.

Az alultápláltság problémája mellett a régióban több helyen is károsodtak az alapvető ellátási rendszerek, amelyek működésétől függ a gyermekek túlélése. Az egészségügyi berendezéseket ellopták vagy megrongálták, és a létfontosságú oltóanyagállomány eltűnt. Több egészségügyi dolgozó nem tért vissza a munkába.

Továbbá a vízellátó rendszerek megrongálása rendkívüli ivóvízhiányhoz vezetett. A károk következtében könnyebben terjedhetnek el betegségek, ami növeli a halálozás kockázatát az alultáplált gyermekeknél.

Ezért az UNICEF olyan partnerek közreműködésével segít, akik víznyeréshez kutat fúrnak, vizet szállítanak, és befogadják a belső menekülteket a kihelyezett táborokban.

A táborokban a körülmények nagyon rosszak, legtöbbször túlzsúfoltak, a higiénia nem megfelelő, ezáltal lehetetlenné válik a COVID-19 elleni védekezés és az óvintézkedések betartása. Az UNICEF higiéniai eszközöket, például szappant és víztisztító kapszulákat szolgáltat, hogy segítsen a családoknak higiénikusabban élni.

Az alultápláltság és az éhínség problémája mellett az éppen zajló erőszakos cselekmények és a régióban jelenlévő teljes káosz az emberek biztonságát is veszélyezteti. Számtalan brutális eset történik, semmibe veszik a gyermekek jogait, a lakosság folyamatos erőszaknak és rettegésnek van kitéve.

Az UNICEF kiemelten fontosnak tartja a biztonságosabb részeken az iskolák újranyitását, hogy a gyermekek ismét tanulhassanak.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek