Híreink

Az iskolabezárással 370 millió gyermek napi egyszeri étkezéshez sem jut hozzá

2020. május 06. 16:37

A koronavírus-világjárvány okozta krízis akár már év végére megduplázhatja az éhezők számát a világon. Az Élelmezési Világprogram (WFP) és az UNICEF felhívja a kormányok figyelmét arra, hogy az iskolabezárás miatt 370 millió gyermek nem jut hozzá ahhoz a napi egyszeri étkezéshez, amit idáig az oktatási intézmény biztosított számukra. Arra sürgetik a világ vezetőit, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megelőzzék a kialakulóban lévő élelmezési krízis következményeit.

„Több millió gyermek számára az iskolai étkezés jelentette a nap egyetlen biztos táplálkozási lehetőségét. Ennek kimaradásával sokan éhezhetnek, ezáltal pedig legyengülhet az immunrendszerük és könnyebben betegedhetnek meg,  lemaradhatnak a tananyaggal, és kevesebb eséllyel kerülhetnek ki a mélyszegénységből. Most kell cselekednünk, hogy megakadályozhassuk azt a súlyos élelmezési krízist, amit az egészségügyi világjárvány  okozhat” – mondta David Beasley, az ENSZ élelmiszer-világprogramjának ügyvezető igazgatója.

Az iskolai étkezés biztosítása a lányok számára különösen kritikus lehet. Sok alacsony jövedelmű országban az étkezés ígérete elegendő lehet ahhoz, hogy a szegénységgel küzdő szülők lányaikat iskolába küldjék, elkerülve ezáltal a gyerekházasságot vagy azt, hogy oktatás helyett háztartási feladatokat kelljen végezniük.

„Az iskola sokkal többet jelent, mint egyszerűen csak az oktatás helyszínét. Számtalan gyermek számára nyújt mentőövet a biztonsághoz, az egészségügyi szolgáltatásokhoz és a táplálkozáshoz. Ha nem cselekszünk most – azáltal, hogy a legsebezhetőbb gyermekeknek biztosítjuk az alapvető, számukra akár életmentő szolgáltatásokat -, a COVID-19  vírus pusztító következményeit még az elkövetkező évtizedekben is érezni fogjuk” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A gyerekek ebédelnek a szomáliai Dollowban található Qanshalay Általános Iskolában, 2018. április 23-án, kedden. A Qanshaley Általános Iskola csak egy a sok közül ebben a régióban, amelyet az Élelmezési Világprogram (WFP) és az UNICEF támogat.

Az étkeztetési programok mellett az alacsony jövedelmű országokban élő gyermekek számára az iskola további alapvető egészségügyi és táplálkozási szolgáltatásokat is biztosít, például oltásokat, szükség esetén vastartalmú étrend-kiegészítőket. Most ezeket se igényelhetik.

Az ENSZ főtitkárának legutóbbi jelentésére válaszul, amely kiemelte az iskolai étkezésből kimaradó gyermekek számát, a WFP és az UNICEF a kormányokkal együttműködve támogatja a krízis idején az iskolából kimaradó gyermekeket. A világ 68 országában a kormányok és a WFP az iskolai étkezés alternatívájaként házhoz szállítanak egy-egy adag ételt, továbbá utalványokkal vagy szociális járulékokkal látják el a rászorulókat.

A partnerség keretében a WFP és az UNICEF az elkövetkező hónapokban segíteni fogja a kormányokat annak érdekében, hogy amikor az iskolák ismét megnyitnak, az iskolai étkezés, az egészségügyi és élelmezési programok ismét a gyermekek rendelkezésére tudjon állni. Reményeik szerint ez a szülőket is arra buzdítja majd, hogy gyermekeik visszatérjenek az iskolába. A szervezetek szintén együttműködnek egy közös online Iskolai Étkeztetési térkép (School Meals map) kidolgozásán, amely az iskolai étkezésre szoruló gyermekek számát és helyzetét méri fel.

A térkép kezdetben 30 alacsony jövedelmű vagy bizonytalan helyzetben lévő országra összpontosít, és összesen 10 millió gyermek támogatása a cél – ehhez az UNICEF-nek és a WFP-nek 600 millió dollár támogatásra lenne szüksége. A szervezetek szorosan összehangolják munkájukat az UNESCO által vezetett Globális Oktatási Koalícióval, amely a koronavírus-járvány okozta fennakadások ellenére igyekszik biztosítani a gyermekek folyamatos, zavartalan oktatását.


forrás: unicef.org

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek