Híreink

Az Odette tájfun által érintett gyermekek újévi kívánságai

2022. január 24. 18:57

Az UNICEF a Dinagat-szigetek tartományában élő gyermekeket kérdezte a 2022-re vonatkozó kívánságaikról. Elérkeztünk az új év kezdetéhez, az UNICEF pedig abban bízik, hogy közös erőfeszítéseink segítenek a gyermekek túlélésében és felépülésében. 2022 beköszöntével képzeljünk el egy új, szebb jövőt minden gyermek számára!

„Minden erőmmel azért imádkoztam, hogy véget érjen a tájfun” – nyilatkozta a 11 éves Mirasol. A kislány azt is megosztotta, hogy ez volt a valaha történt legfélelmetesebb esemény, amit megtapasztalt, és még az evakuációs központban sem érezte magát igazán biztonságban. Annak ellenére, hogy otthonukat elveszítették, a lány még mindig hálás családja túléléséért. Egy boldogabb, tájfunoktól mentes évet kíván és izgatottan várja általános iskolai ballagását.

A 11 éves Marian idén szeretné befejezni általános iskolai tanulmányait, illetve abban is reménykedik, hogy családjának megadatik majd egy új és erős ház. Mindezek mellett családja biztonságáért és boldogságáért imádkozik. A lány és családja egy evakuációs központként szolgáló általános iskolában voltak, amikor a tájfun elérte a Dinagat-szigeteket. A lány ekkor tele volt félelemmel és a tájfun ideje alatt egy percre sem engedett szülei közelségéből. Később értesültek arról, hogy a tájfun a házukat, valamint a környékükön lévő épületeket is súlyosan megrongálta.

A 12 éves Janmark egy jobb és strapabíróbb házat kíván, amely ellen tud állni egy esetleges újabb tájfunnak. Amikor lecsapott a tájfun, Dinagat város gimnáziumának evakuációs központtá alakított tornatermében szálltak meg. Janmark ekkor ezt a teret egy hatalmas játszótérnek gondolta, ahol bőven van hely a szaladgáláshoz és a „tumbang preso” játékhoz. A tájfun azonban a gimnáziumra is lesújtott, miközben a biztonságot keresve többen ott tartózkodtak. A fiút elszomorította, hogy az Odette tájfun még azt a helyet is elpusztította, amely ennyi örömöt okozott neki.

A 9 éves Racel azt kívánja, hogy családja több segítséget kapjon, és abban reménykedik, hogy elegendő élelemhez jutnak majd és újjáépíthetik házukat. Mindemellett édesapja felépülését kívánja, aki súlyos sérüléseket szenvedett, mikor a tájfun során egy fa rádőlt a házukra. A tájfun idején félelmében végig édesanyja karjaiban sírt – ezt a rémisztő délutánt nehéz lesz elfelejteni. A család a karácsonyt az evakuációs központban töltötte, élelem és karácsonyi ünneplés nélkül; a remény azonban mindvégig velük volt, hogy a tájfunok nem okoznak többé pusztítást szülővárosukban.

A 12 éves Heide Shane Damiant elszomorította, hogy házukat súlyosan megrongálta az Odette tájfun. Az a kívánsága 2022-re, hogy a családja újjá tudja építeni. „Az új háznak azonban már cementből kell épülnie” – mondta. A kislány az iskolába való visszatérés miatt is izgatott, hiszen már nagyon várja, hogy újra tanulhasson és játszhasson osztálytársaival.

„Bárcsak ne jönne több tájfun, hogy folyton játszhassunk és jól érezzük magunkat” – kívánja a 10 éves, Dinagat-szigetek tartományából származó Reniel John Pagatpat. Reniel látta, hogy barátai megsérülnek, amikor az Odette tájfun elérte városukat. Egy közösségi tornateremben kerestek menedéket, amely szintén evakuációs központként szolgált a város lakói számára, azonban ez az épület is megrongálódott az erős szél következtében – a fiú látta, ahogy egyik barátja megsebesült a tetőtörmeléktől. Ezután minden erejével azon volt, hogy testvéreit segítse kimenekíteni a tornateremből, amit széttépett a tájfun. Reniel azt kívánja 2022-re, hogy családja hazatérjen, hiszen minden játszótársa és játéka otthon van.

A 12 éves Jeann Pagapat számára is egy közösségi tornaterem adott menedéket a tájfun idején, de az is összeomlott az erős széllökések miatt. Szerencsére a testvéreivel épségben el tudtak menekülni. Jeann kívánsága az, hogy a Dinagat-szigeteket soha ne érje újra tájfun: „Remélem, hogy jövőre sikerül egy strapabíróbb, betonból készült házat építeni” – teszi hozzá.

A 7 éves Reymon Polleros otthon szerette volna tölteni a karácsonyt, testvérével, a 3 éves Randellel, de az Odette tájfun gyorsan felülírta terveiket. Most, hogy átmenetileg a Bantilis Evakuációs Központban élnek Cagdianaóban, úgy találja, hogy végre több ideje van játszani és segíteni beszéd- és mozgássérült kisöccsének. „Szeretek itt az evakuációs központban játszani, mert jó tágas, így bőven van hely a játékra” – mondja Reymon. Idén szeretne már hazamenni, bár tart tőle, hogy ez nem fog megtörténni egyhamar, mert házuk megsemmisült a tájfun alatt. 2022-re egy olyan új ház a kívánsága, amely ellen tud állni a tájfunoknak. Emellett több olyan játékot is szeretne, melyeket öccsének adhat majd, hogy többet játszhassanak együtt.

A 11 éves Erich Mae Polleros kívánsága 2022-re a hazatérés . „Bárcsak mielőbb újjá tudnánk építeni a házunkat. A családom ott van” – mondja. A Dinagat-szigetek tartományában, Cagdianaóban lévő házuk is az Odette tájfun pusztításainak martaléka lett. „Spagettit és pancit-ot szeretnék enni, amikor megünnepelhetjük az új évet”, és egy kék ruhát is nagyon szeretne.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek