Híreink

Az unicef babakelengye dobozokkal segíti a kisgyermekes menekült valamint a leghátrányosabb helyzetű magyar családokat

2024. május 22. 15:23

Amikor Mariia megtudta, hogy az otthonától távol, Magyarországon vár gyermeket, óriási kihívással találta szemben magát. „Mert nem otthon vagyunk, nincs lakásunk, bútoraink, nincs semmink, ami otthon megvolt”- osztotta meg velünk kezdeti aggályait a babakelengye doboz átvételekor, amely során a menekült-létről és a gyermekvállalásról is beszélgettünk vele. „De hál’istennek, ma van egy nagyon aranyos kisfiunk”- folytatta széles mosollyal, miközben magához ölelte kisfiát, Daniilt.

Az Ukrajnából érkező menekültek között a gyermekek és a nők különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak. Sokuknak támogatásra van szüksége a hazai egészségügyi, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, oktatási és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén. Az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája elkötelezett, hogy tárgyi adományok és napi használati eszközök átadásával is próbálja javítani az érkező gyerekek és családjaik életkörülményeit.

A babakelengye dobozokat várandós édesanyák, újszülöttek és családjaik számára állítottuk össze, hogy átsegítsük őket a gyermekgondozás kezdeti, számtalan eszközt igénylő szakaszán. A babakelengye dobozokból olyan magyar családok is részesültek, akik Magyarország leghátrányosabb helyzetű településein élnek.

 

Az Ukrajnában dúló háború miatt menekülni kényszerülő családok gyakran mindenüket hátrahagyva érkeznek Magyarországra, így nem mindig adottak a megfelelő körülmények egy új gyermek érkezéséhez. Az UNICEF által összeállított babakelengye dobozok 25 alapvető terméket tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek a 12 hónaposnál fiatalabb gyermekeket gondozó szülők számára: többek között ruhákat, játékokat és higiéniai cikkeket. Ezeken kívül szülőknek szóló tájékoztató anyagok is megtalálhatóak a dobozokban, amelyek iránymutatást nyújtanak az újszülött- és csecsemőgondozás, valamint a szoptatás terén, és hasznos tanácsokat adnak a kötelező védőoltásokról. A dobozokban található oktatási anyagok célja, hogy a szülők – különösen azok, akik első gyermeküket várják – a lehető legtöbb tudáshoz és információhoz jussanak az újszülöttek gondozásáról.

Több, mint két évvel az ukrajnai háború kezdete után az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája továbbra is szoros együttműködésben dolgozik önkormányzati és civil szervezeti partnereivel, hogy az ukrajnai gyerekek, családjaik és a befogadó közösségek számára is elérhető támogató szolgáltatásokkal járuljon hozzá életminőségük javításához.

 

Többet szeretnék tudni az UNICEF ukrajnai gyerekekért végzett munkájáról

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek