Híreink

2022: Az UNICEF céljai és kihívásai

2022. január 24. 13:39

Az UNICEF rekord nagyságú, 9,4 milliárd dolláros szükségleti finanszírozási felhívást tett közzé a humanitárius válságok, és a COVID-19 járvány által sújtott több mint 327 millió ember érdekében világszerte. Az érintettek közül 177 millió gyerek. A támogatási felhívás 24%-al nagyobb, mint a tavalyi, mivel a humanitárius szükségletek egyre nőnek.

„Gyermekek milliói szenvednek világszerte a konfliktusok, az extrém időjárási jelenségek és a klímaválság hatásaitól,” nyilatkozta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. „Ahogy közeledik a COVID-19 harmadik éve, ezeknek a gyermekeknek a helyzete tovább romlik az összeomló gazdaságok, a növekvő szegénység és a súlyosbodó egyenlőtlenségek miatt. Mint mindig, most is a kríziseket megélő gyermekek a leginkább érintettek. Sürgősen segítségre van szükségük.”

A támogatásból az UNICEF 2 milliárd dollárt fordítana az afganisztáni helyzetre, ahol 10 millió gyerek szorul sürgős humanitárius segítségre. Közülük 1 millió olyan gyermek, aki súlyos akut alultápláltságtól szenved, miközben az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll. Az afganisztáni segély az UNICEF valaha volt legnagyobb egyetlen országra vonatkozó segélye.

A 15 hónapos Javidot akut alultápláltsággal kezelik a herati kórházban, az UNICEF által támogatott táplálkozási osztályon.

 

További 933 millió dollárt különítenek el az Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A) számára, amely egy globális törekvés a COVID-19 tesztek, kezelések és vakcinák fejlesztésének, gyártásának és egyenlő hozzáférésének felgyorsítására. Mivel a világjárvány továbbra is hátráltatja a gyermekek oktatását, egészségét, táplálkozását és jólétét szerte a világon, sürgős segítségre van szükség ahhoz, hogy megfelelő eszközöket biztosítsunk a betegség ellenőrzésére.

COVID-19 elleni oltóanyagok érkeznek Mongóliába, az UNICEF COVAX programjának keretén belül.

 

Az UNICEF-nek ezenkívül 909 millió dollárra lesz szüksége a szíriai menekültválságra, további 334 millió dollárra a szíriai belső válságra, 484 millió dollárra a jemeni válság kezelésére és több mint 356 dollárra a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó programokra.

Etiópiában, ahol 15,6 millió gyermeknek van szüksége humanitárius segítségre, és ahol a brutális harcok miatt több százezer gyermeknek kellett elhagynia az otthonát északon, az UNICEF 351 millió dollárt igényel életmentő munkájához.

Az UNICEF munkatársa egy etiópiai kisfiúval és édesanyjával Abi Adi városában, Tigré tartományában.

 

Riasztó ütemben folytatódnak a konfliktus által sújtott országokban élő gyermekek elleni támadások, beleértve a gyermekek túlélése szempontjából nélkülözhetetlen közösségi infrastruktúrák  rongálását is. Tavaly közel 24.000 gyermekek ellen elkövetett súlyos szabálysértést állapítottak meg, azaz naponta 72 jogsértést.

Egykori kórház Szíriában, Aleppó északi részén. A kórházat ki kellett üríteni az állandó bombázások következtében.

 

Az éghajlatváltozás rontja a vészhelyzetek mértékét és intenzitását. Az elmúlt 30 évben megháromszorozódott az éghajlattal összefüggő katasztrófák száma.

Áradás Dél-Szudánban.

 

A Humanitarian Action for Children részeként az UNICEF a következőket tervezi elérni 2022-ben:

 • 7,2 millió súlyosan alultáplált gyermek kezelése.
 • 62,1 millió gyermek részesüljön kanyaró elleni védőoltásban.
 • 53,4 millió ember férjen hozzá tiszta ivóvízhez.
 • 27,9 millió gyermeknek nyújtsunk pszichoszociális támogatást.
 • 21,3 millió gyermek és nő számára nemi alapú erőszak kockázatcsökkentő, megelőzési vagy reagálási beavatkozás.
 • 51,9 millió ember számára biztonságos és hozzáférhető platformok a szexuális kizsákmányolások és visszaélések jelentésére.
 • 77,1 millió gyermek részesüljön oktatásban.
 • 23,6 millió háztartás készpénzes támogatása.

Az UNICEF és partnereinek legfőbb eredményei 2021-ben a következők voltak:

 • 2,4 millió súlyosan alultáplált gyermeket kezeltünk.
 • 5 millió gyermek és gondviselő részesült pszichoszociális támogatásban.
 • 34 millió ember számára biztosítottunk tiszta vizet.
 • 22,4 millió gyermeket és nőt részesítettünk alapvető egészségügyi szolgáltatásokban, az UNICEF által támogatott intézményekben.
 • 110,7 millió gyermek kapott formális vagy nem formális oktatást, beleértve a korai tanulást is.
 • Több mint 812,2 millió embert sikerült elérnünk a betegségek megelőzésével és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos üzenetekkel.
 • 3,2 millió ember biztonságos hozzáférését tettük lehetővé olyan csatornákhoz, ahol bejelenthetik a szexuális kizsákmányolásokat és visszaéléseket.
 • 8,6 millió nő, lány és fiú számára biztosítottunk nemi alapú erőszak kockázatcsökkentő, megelőzési vagy reagálási beavatkozást.
 • 14,9 millió háztartásnak nyújtottunk készpénzes támogatást.

 

Az eredeti, angol nyelvű jelentést itt érheti el.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek