Híreink

Az UNICEF Dél-Afganisztán aszály sújtotta falvaiban

2022. július 18. 14:30

Michail Gripiotis, az UNICEF munkatársának beszámolója

 

Kandahárból hat gyötrelmes órányi vezetés árán lehet eljutni Uruzgán tartományba. A domborzat nem kímél sem minket, utasokat, sem járművünket, ugyanakkor minden kanyaron túl lenyűgöző hegyvonulatok tárulnak a szemünk elé.

Az UNICEF sürgősségi programjának vezetője, Gillian Walker (balra) és az UNICEF sürgősségi helyszíni műveleteinek szakértője, Ariana Achakzai egy pihenőhelyen a Kandahár felé vezető úton.

 

A régió természeti szépsége azonban a klímaváltozás végzetes következményeiről is tanúskodik. Uruzgánt kíméletlen aszály sújtja. Az itt élő gyerekek lassan már csak a mesékben hallanak felhőkről. „Mikor esett itt utoljára?” – kérdeztem Rahimullahot, a sofőrünket. Egy kis időre gondolkozóba esett, majd azt felelte: „Nem igazán tudom.”

Gyerekek az Uruzgán tartomány Tarinkot körzetében, Afganisztán déli részén. A régió súlyos aszállyal küzdött az elmúlt három évben, a gyerekek nehezen jutnak ivóvízhez.

 

Szola 

Három további kalandos óra múlva megérkezünk Szola falu szűk utcáira. A falut komoly szárazság sújtja. Amikor a Szolához hasonló közösségek nem jutnak ivóvízhez, a családok kénytelenek bármilyen elérhető vízforrásra támaszkodni, akkor is, ha az szennyezett. Amennyiben a gyerekeknek nincs lehetősége szappanos kézmosásra, könnyebben kapnak el olyan betegségeket, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

A családi otthonok alacsony falai felett egy kék torony magaslik. Mindenhol gyerekek bukkannak fel, és üdvözölnek minket. Megállunk egy ciánkék ajtó előtt, amelyre kézzel festették fel az UNICEF logóját. Ez egy napelemes vízellátó rendszer, amelyet 2001-ben épített az UNICEF. Egy 90 méter mély kútból és egy 33 köbméteres tartályból áll. A rendszer 88 háztartást lát el, mindegyik háznak saját központi vízvezetéke és mérőórája van. Az itt lakó 1800 fő – többnyire gyerekek – most már egész nap tiszta vízhez juthatnak otthonaikban.

Víztorony Szolában.

Egy család elvezet minket a víztorony melletti házukhoz. A látszólag több családból álló háztartásban a gyerekek összesereglenek két, építés alatt álló illemhely és fürdő körül, amelyek az UNICEF támogatásával épülnek.

Szahibzada

Kevesebb mint egy órányira egy második víztorony magaslik Szahibzada falu felett. Itt az UNICEF napelemes rendszeréhez egy rögtönzött kert is tartozik. Az oázist idéző, zöld terület megtelt gyerekekkel, akik integetve követték a járműveinket. A rendszert 18 napelem látja el energiával. A víztorony 85 háztartásnak, közel 1500 embernek nyújt tiszta vizet.

Az elmúlt hat évben az UNICEF közel 200.000 embernek biztosított ivóvizet Afganisztán déli részén. Ez 79 napelemes ivóvízellátó rendszert, köztük víztornyokat és víztározókat, illetve 515 kézi szivattyúval működő kutat jelent. A régióban épülő 27 víztoronynak köszönhetően további 50.000 ember számíthat arra, hogy otthonaikban tiszta víz fog folyni.

Gyerekek a Dand körzetben épülő új napelemes víztorony előtt, Kandahár külterületén. Miután elkészül, a víztorony közel 1000 embert fog ellátni vízzel.

 

A higiénia elősegítése; oktatás a közösségekben

Az UNICEF munkája nem áll meg a víz biztosításánál. Szervezetünk a „higiéniát elősegítő” foglalkozásokat tart, ahol szakképzett közösségi oktatóink megtanítják a szülőknek és gyerekeknek a helyes kézmosás menetét, a víz otthoni tárolásának módját, és azt, hogyan előzzék meg a hasmenéses megbetegedéseket. 2022 januárjának első két hetében 13 tartományból több mint 25.200 ember vett részt ezeken a foglalkozásokon Afganisztán déli részén. Az UNICEF szappannal és tájékoztató anyagokkal látta el a családokat, hogy a későbbiekben is hasznosítani tudják a megtanultakat.

 

Bazar Kalah

Azoknak a közösségeknek, amelyek Szolával és Szahibzadával ellentétben nem rendelkeznek vízellátó rendszerrel, az UNICEF máshogy biztosít vizet. Bazar Kalah faluban a hegy aljában húzódó utolsó háznál állítottuk le az autót. Az UNICEF tartálykocsija előtt ötvenen gyűltek össze, többnyire gyerekek. Miután megkapták az értékes utánpótlást a tartálykocsiból, elindultak a meredek lejtőn. Kis testükkel igyekeztek ellensúlyozni a 20 literes, vízzel teli benzines kannák terhét. „Amikor megérkezik a tartálykocsi, az majdnem olyan fontos nekünk, mint a Ramadán vége,” – meséli Najeeb, kilenc gyermek 55 éves édesapja. „Úgy ünneplünk, mintha Eid lenne.”

Az 55 éves Najeeb (balra) és 4 gyermeke a házuknál az UNICEF tartálykocsija mellett. A család három gyermeket veszített el az aszály következtében.

 

Najeeb behív minket az otthonukba, a gyerekei mutatják az utat. „Az aszály három gyerekemet vitte el” – meséli Najeeb kimérten, ügyelve arra, hogy hangja ne árulja el az érzéseit. „Láttam, ahogy a fokozatosan elsorvadnak a dehidratáltságtól. Ez a tartálykocsi egyenlő nekünk az élettel. Azonban gyakrabban és több vízre van szükségünk.”

A tízéves Zari-Gul (balra) és öccse sétálnak fel a dombon 15 literes benzines kannájukkal.

 

Afganisztán déli részén az UNICEF 2022 februárjában kezdett el tartálykocsikat küldeni az aszály sújtotta területekre. Minden nap 5.500 ember jut 15 liter vízhez. Mire kiléptünk Najeeb házából, az egész közösség körülvette a tartálykocsit. A felhőtlen, élénk kék ég alatt az emberek annyi vizet visznek el, amennyit csak tudnak, majd eltűnnek az agyagfalú otthonaik ajtajául szolgáló szőnyegek mögött.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek