Híreink

Az UNICEF életmentő segítséget nyújt a családoknak Északkelet-Szíriában

2022. február 14. 12:02

Az erőszak és a fegyveres harcok továbbra is folytatódnak az Északkelet-Szíriában található Haszaka városában, ahol az Iszlám Állam katonái megostromolták a helyi börtönt, abban a reményben, hogy kiszabadítsák a fogvatartottakat.

A harcok következtében 45.000 embernek – többségük gyermek és nő – kellett elmenekülnie Haszakából. A családok nagy része már nem először kényszerült menedékhelyet változtatni Szírián belül, az országban több mint 10 éve tartó háború miatt.

Gyerekek játszanak a Waleed Nofal Iskolában, Haszakában. Az iskola jelenleg 650 családnak nyújt átmeneti menedéket.

 

,,A gyerekek érdekében véget kell vetni a fegyveres konfliktusnak a börtönben és annak környékén” – nyilatkozta Bo Viktor Nylund, az UNICEF szíriai szóvivője.

A támadások miatt néhány fő útszakaszt lezártak, amely megnehezíti a segélycsomagok szállítását. Az UNICEF és partnerei a helyszínen dolgoznak, hogy életmentő segítséget nyújtsanak a belső menekült gyermekeknek és családjaiknak.

Az UNICEF munkatársai segítenek a családokat biztonságba helyezni; ételt, takarókat, matracokat, ruhákat és gyógyszereket biztosítanak. Továbbá foglalkozások keretében tanítják a gyermekeknek felismerni a veszélyes robbanóanyagokat, így is megóvva őket az esetlegesen halálos kimenetelű sérülésektől.

Az UNICEF mobil egészségügyi csapatai megvizsgálják és ellátják a rászoruló gyerekeket és családjaikat.

 

Az UNICEF által támogatott mobil egészségügyi csapatok terápiás élelmet adnak az alultáplált gyermekeknek, szoptatási tanácsadást nyújtanak a várandós és újdonsült édesanyáknak, valamint ellátják a sérülteket. A traumát átélt gyerekeket pszichoszociális támogatásban részesítjük. Sok család elszakadt egymástól menekülés közben. Eddig kilenc gyermeket sikerült visszajuttatnunk szüleikhez.

,,A gyermekek azóta is sokkos állapotban vannak az átélt szörnyűségektől. Rémálmaik vannak, és bepisilnek éjszaka. Azonnali védelemre és segítségre van szükségük” – mondta Nylund.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek