Híreink

Az UNICEF és partnerei továbbra is elkötelezettek az Ukrajnából menekültek támogatása terén

2023. április 21. 16:44

Összefoglaló Philippe Cori, az UNICEF (ECARO) regionális igazgatóhelyettesének magyarországi látogatásáról

2023 április 17-18 között Magyarországra látogatott Philippe Cori, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális irodájának (ECARO) igazgatóhelyettese. A látogatás fő célja, hogy az Ukrajnában dúló háború következményeként megindult menekültválság kezelésére létrehozott magyarországi programiroda hivatalos partnereivel találkozzon.

Az igazgatóhelyettes kormányzati, önkormányzati és civil szervezeti partnerekkel értékelte az elmúlt egy év közös munkáját, a jövőbeni terveket, valamint a Magyarországon jelen levő ukrajnai menekültek háború kezdetéhez képest átalakult körülményeit, szükségleteit. 

A regionális vezető az UNICEF hivatalos partnerszervezete, a Dorkász Szolgálat debreceni befogadóállomásán tett látogatást, ahol a szervezet mintegy kétszáz kárpátaljai menekültről gondoskodik. Az orosz-ukrán háború elől ide érkezett családok felzárkóztató-oktatást és egészségügyi segítséget is kapnak UNICEF-támogatással. A befogadóállomáson jelenleg kétszázan élnek, közülük 87 gyermek, akiknek a látogatás napján a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet munkatársai végeztek szemészeti szűrővizsgálatot. 

– Amit itt látok, rendkívül gyakorlatias. Az ENSZ Gyermekalapja elkötelezett az olyan gyakorlati segítségnyújtás terén, ami valóban változást hoz az érintettek életében – mondta Philippe Cori, az UNICEF Regionális Irodájának igazgatóhelyettese.

Az igazgatóhelyettes Széles Diána Debrecen alpolgármesterével részletesen egyeztetett a város és környékén élő menekült gyerekek és családjaik számára biztosított támogató szolgáltatások további szélesítéséről, valamint a beilleszkedésüket elősegítő körülményekről.

Magyarországi látogatása során Philippe Cori megbeszélést folytatott Hegyaljai Mátyással a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkárával. Az egyeztetés fő témája a menekült gyermekek magyarországi helyzetének javítását célzó együttműködési megállapodás közelgő aláírása és ahhoz kapcsolódó részletes munkaterv kidolgozása volt, amely többek között gyermekvédelmi, gyermekjóléti, oktatási és emberkereskedelem elleni területekre terjed ki.

Hidegh Attila nemzetközi együttműködésért felelős külügyi helyettes államtitkárral folytatott megbeszélés fő témája a Magyarország kormányával kötött partnerségi megállapodás kiterjesztése és meghosszabbítása volt.  Helyettes államtitkár úr megköszönte az UNICEF képviselőinek a szervezet ukrajnai menekültválság kapcsán végzett munkáját, kiemelve annak fontosságát, hogy az UNICEF is részt vesz Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójában.

Photo credit:
© Mohácsi Xénia, Dorkász Szolgálat
© Erdei Balázs, Debrecen MJV Önkormányzata

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek