Híreink

Az UNICEF felszólítja a hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék vissza a lányokat a középiskolákba Afganisztánban

2023. április 18. 11:24

Catherine Russell UNICEF ügyvezető igazgató nyilatkozata a tanévkezdésről Afganisztánban:

„Mélységesen elszomorodtam, mikor megtudtam, hogy Afganisztánban a hatóságok ismét megakadályozták, hogy a lányok középiskolába járjanak. Ez az indokolatlan és szűklátókörű döntés több mint egymillió lány reményeit és álmait törte össze, és újabb szomorú mérföldkövet jelent az afgán lányok és nők jogainak folyamatos csorbításában.”

„Több mint három éve törölték el a lányok tanuláshoz való jogát Afganisztánban – először a COVID-19 miatt, majd a középiskolába járás végleges betiltásával. Ezeknek a kimaradó éveknek a halmozott hatása szörnyű következményeket jelent a lányok mentális egészségére, általános jólétére és jövőjükre egyaránt.”

Kabul, március 19. A 12 éves Samaa most lenne hetedikes, de már több mint két éve nem járhat iskolába. A korábbi évek tankönyveiből gyakorol otthon, hogy egyszer folytathassa tanulmányait, és dolgozhasson az álmáért, hogy színésznő legyen belőle. 

„Minden fiatalnak, köztük a lányoknak és a fogyatékkal élőknek is joguk van az oktatáshoz. A lányok tanulásának megtiltása súlyos következményeket jelent az ország gazdaságára és egészségügyi rendszerére is.”

„A lányok Afganisztán-szerte kórusban szólítanak fel bennünket, hogy találjunk gyakorlati megoldásokat az oktatásukra. A hatodik osztályos Maryam azt mondta az UNICEF helyi kollégáinak: „Az iskolába járás jelenti a fényt számunkra. Ha nem megyünk iskolába, sötét lesz az életünk.”

„Az UNICEF kiáll minden afgán lány és nő mellett, és felszólítja a hatóságokat, hogy azonnali hatállyal tegyék lehetővé minden lánynak, hogy visszatérjen az iskolába. Lehetővé kell tenni a lányok számára, hogy továbbtanuljanak, foglalkozzanak mentális egészségükkel, és hozzájárulhassanak országuk jövőjének jobbá tételéhez.”

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek