Híreink

Az UNICEF folytatja a Győrben élő ukrajnai menekült és hátrányos helyzetű gyerekek támogatását

2023. július 14. 10:21

Minőségi gyermekvédelmi szolgáltatásokkal, valamint sajátos nevelési igényű gyermekek támogatásával bővül a Győri Önkormányzat és az UNICEF együttműködése.

Tovább bővül az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának együttműködése. A partnerség eredményeként az Ukrajnából érkező menekültek, valamint a helyi rászoruló gyerekek könnyebben férhetnek hozzá minőségi gyermekvédelmi, egészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz.

2023 végéig közel 1,000 gyermek óvodai oktatását és gondozását segítjük, valamint 110 gyermek és gondozó részesülhet mentálhigiénés támogatásban.

Pilar Gonzalez Rams az UNICEF Regionális Menekültprogram Magyarországi Irodájának vészhelyzeti koordinátora, valamint Radnóti Ákos alpolgármester az UNICEF által támogatott két győri óvoda fejlesztő játékeszközparkjának átadását, valamint a megújult partnerséget ünnepelte.

“A háború kezdete óta az UNICEF Európa-szerte együttműködik a menekültellátásban szerepet vállaló önkormányzatokkal, hogy az érintett gyermekek és családjaik – beleértve a befogadó közösségek legkiszolgáltatottabb tagjait – megkapják a szükséges támogatást, bevonódjanak, boldoguljanak, és hozzájárulhassanak a közösségük életéhez. Az önkormányzatok kiemelt szerepet játszanak a helyi gyermekvédelmi, egészségügyi és korai fejlesztési és gondozási szolgáltatások biztosításában. Együtt dolgozunk annak érdekében, hogy mind a menekülteket, mind a helyi rászoruló közösséget elérjük.” – mondta Pilar Gonzalez Rams.

A győri Család- és Gyermekjóléti Központtal, valamint a Sün Balázs Óvoda Utazó Gyógypedagógiai Hálózatával kötött megállapodásnak köszönhetően könnyebben tudjuk elérni a rászorulókat célzott gyermekvédelmi, valamint egyéb, sajátos nevelési támogatással. Megvalósul többek között gyógypedagógusok szakmai továbbképzése, fogyatékossággal élő gyermekek szüleit támogató csoportos esemény, valamint speciális fejlesztőeszközök beszerzése.

“Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden kiszolgáltatott gyermek és családja számára biztosítsuk azokat a kulcs szolgáltatásokat, amelyek elősegítik a közösségbe való beilleszkedésüket, és egyben lehetőségeket is teremtsünk számukra. Az UNICEF-el közösen dolgozunk a Győrben élő gyerekek további támogatása érdekében.” – mondta Dr. Dézsi Csaba András polgármester.

A háború 2022. februári eszkalációja óta az ukrajnai gyermekek közel kétharmada kényszerült elhagyni otthonát. Közülük a legtöbben beláthatatlan ideig lesznek kénytelenek menekültként élni Ukrajnával szomszédos oroszágokban. Az UNICEF kormányokkal és helyi

partnerekkel együttműködésben támogatja a menekült és helyi rászoruló gyerekeket, és erősiti azokat a helyi intézményeket, amelyek a legkiszolgáltatottabbak védelmét látják el.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek