Híreink

Az UNICEF gyermekek százezreinek biztosít oltást Mozambikban

2019. június 17. 15:56

Az elmúlt hónapban az UNICEF és partnerei az Egészség Hete nevű kezdeményezés keretében oltási kampányt szerveztek Mozambik több településén. A kampány keretében gyermekek százezrei kaptak kolera és más betegségek megelőzését segítő védőoltást az Idai és a Kenneth ciklon által sújtott területeken. 

Májusban az UNICEF, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) és más humanitárius szervezetek 21 településen rendeztek Egészség Hetet Mozambikban. A kampány célja a helyi lakosság immunizációja volt. „A kolera és más fertőző betegségek továbbra is komoly veszélyt jelentenek a gyerekekre és családokra. (..) A kétkörös, szájon át bevehető kolera elleni vakcina kampány kulcsfontosságú lépés annak érdekében, hogy megállítsuk a betegség további terjedését” – számolt be Michel Le Pechoux, az UNICEF helyi munkatársa.

A UNICEF mozambiki képviselője, a Radio Mozambique és a helyi közösségi rádiók együttes erővel tájékoztatták a lakosokat a kampányról és annak egészségügyi jelentőségéről. Szervezetünket a mindennapokban önkéntes segítők is támogatták a betegségek megelőzését célzó kezdeményezés népszerűsítésében.

Az UNICEF kampánya keretében

  • több mint 700 000 gyermeket sikerült beoltani járványos gyermekbénulás ellen
  • 650 ezer gyermek kapott kanyaró és a rubeola elleni védőoltást
  • közel 700 000 gyermek jutott A-vitamin tartalmú étrendkiegészítőhöz
  • több mint 550 000 gyereket féregtelenítettek
  • 650 000 serdülő lány kapott vas- és folsav tablettákat
  • 700 000 gyermeknél szűrtek alultápláltságot és a veszélyeztetett gyermekeket terápiás gyógykészítményekkel kezelték

Az UNICEF számára fontos az is, hogy a mozambiki családok számára a biztonságos ivóvízellátás elérhető legyen. Szervezetünk ezért a viharok elvonulása után azonnal hozzálátott a megrongálódott városi vízellátó rendszerek helyreállításához, valamint a szennyezett vidéki kutak fertőtlenítéséhez. Ezen túlmenően, az UNICEF mintegy 134 000 ember számára juttatott el háztartási víztisztító eszközöket, hogy megállítsa az olyan fertőzött víz okozta megbetegedéseket, mint az akut vizes hasmenés, amely kisgyermekek esetén akár életveszélyes is lehet.

Az UNICEF részt vesz a lakóházak fertőtlenítésében is. Szervezetünk e téren tett erőfeszítései nagy segítséget jelentenek a helyi lakosság számára, mivel számos mozambiki család szeretne mielőbb visszatérni otthonába a zsúfolt, átmeneti szállásokról. Bár az UNICEF jelentős eredményeket ért el Mozambikban az immunizációs kampánnyal, a segítségnyújtásra továbbra is szükség van. „Ezek még mindig kritikus napok a sürgősségi intézkedések tekintetében. Legfőbb célunk, hogy minden érintett családhoz eljuttassuk a megfelelő segítséget. Ezen a hosszú úton még sok munka vár ránk” – számolt be Michel Le Pechoux, az UNICEF mozambiki képviselője.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek