Híreink

Az UNICEF minden erővel küzd a rohingya gyermekek oktatásáért

2020. október 29. 12:27

Három évvel ezelőtt, életük talán legsötétebb napjaiban, rohingyák százezrei menekültek Rakhine államból Cox Bazarba. Veszélyes volt az útjuk, néhányan útközben elvesztették családjukat. Érkezésük bizonytalan volt. Nem volt közvetlen hozzáférésük tiszta ivóvízhez, egészségügyi ellátáshoz vagy oktatáshoz.

A 23 éves édesanya egy jobb élet reményében érkezett kisfiával Bangladesbe. Legkisebb gyermeke már a menekülttáborban született.

 

A bangladesi kormány, valamint az UNICEF és számos civil szervezet továbbra is segédkezik és támogatja ezeket a gyermekeket. Amellett, hogy az UNICEF olyan létfontosságú szolgáltatásokat nyújt, mint az egészségmegőrzés, a helyes táplálkozás, a tisztaság és a védelem, a rohingya gyermekek oktatását is kiemelkedően támogatja.

Az UNICEF munkatársai a helyes kézmosást is megtanítják a gyerekeknek, ami a koronajárvány alatt kiemelkedően fontos.

 

Az oktatás nagyon fontos a fiatal rohingyák számára, hogy jobb jövőt tudjanak építeni, és egy nap önként visszatérjenek Mianmarba, és méltósággal beilleszkedjenek a társadalomba, ahogy azt megérdemlik.

Januárban a bangladesi kormány jóváhagyta a mianmari rohingya gyermekek tananyagának alkalmazását, és újra biztosította az internet elérést a táborokban. Óriási előny, amit ez az internet alapú oktatási forma (EdTech) nyújt a gyermekek számára.

Ugyan a COVID-19 megzavarta a működést, és bezárt az összes ilyen oktatási központ a táborokban és az iskolákban Bangladesben, az UNICEF és partnerei mindent megtesznek, hogy az oktatás zavartalanul működhessen online formában.

A 9 éves Shefuka sok társához hasonlóan a koronajárvány ellenére is folytatja a tanulást.

 

„Megadjuk a szülőknek és a gondviselőknek az oktatáshoz szükséges képzést és eszközöket. Több mint 170 000 rohingya gyerek részesül ebben a támogatásban. Ezzel párhuzamosan a kormánnyal azon dolgozunk, hogy biztonságosan megnyithassuk az oktatási központokat és az iskolákat, amennyiben a körülmények megfelelőnek bizonyulnak” – mondta Henrietta H. Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Mianmarban néhány rohingya gyermek még mindig részesül valamilyen oktatási támogatásban, azonban a minőség és a folytonosság hiányzik. Az  UNICEF az oktatás hivatalos és alternatív útjainak kibővítésén dolgozik, de a Mianmarban maradt rohingya gyermekeknek még mindig napi szinten kell szembenézniük a megkülönböztetéssel, az erőszakkal és a konfliktusokkal.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek