Híreink

Az UNICEF napelemmel működő vízellátó rendszerei

2021. augusztus 03. 12:53

Világszerte körülbelül 785 millió ember nem fér hozzá alapvető vízellátáshoz. Nekik olyan helyekről kell vizet nyerniük, mint a folyók vagy tavak – amik gyakran szennyezettek – és olyankor több mint 30 percet kell gyalogolniuk, hogy elérjenek egy-egy vízforráshoz.

A napelemmel működő vízellátó rendszerek rendkívüli módon javítják a víz minőségét, ezzel elősegítve a gyermekek és családjaik egészségét, valamint a kicsik biztonságos fejlődését.

A napelemmel működő rendszerek elősegítik a gyermekek egészségének megőrzését, mert csökkentik a dízel szennyezést. Mérséklik a csökkenő vízszint és az extrém időjárás okozta hatások kárát azzal, hogy a föld mélyéről szivattyúzzák ki a vizet, még akkor is, ha aszály van vagy más kutak kiszáradnak. A legjelentősebb, hogy vihar esetén vagy más elektromos meghibásodásnál is működőképesek.

A napelemes rendszert kutakhoz kötötték, hogy így szivattyúzzák ki a vizet, ezáltal biztosítva a biztonságos és tiszta vizet a jemeni Amran kormányzóságban élő családok számára.

A hagyományos kutakkal ellentétben a napelemmel működő rendszerek víztárolásra is alkalmasak, a kinyert víz pedig számos módon felhasználható, ezzel még több embernek elérhetővé téve a tiszta vízhez való hozzáférést.

Az UNICEF évtizedeken át dolgozott a napelemmel működő vízellátó rendszerek kifejlesztésén.

2019-ben az UNICEF több mint 1200 napelemmel működő vízellátó rendszert telepített több mint 40 országban és 6 régióban. Ezzel biztosítva a legkiszolgáltatottabb gyermekek és családjaik vízellátását a távoli területeken. Nigériában 371 rendszert telepítettünk, ami 52 iskolának és 85 egészségügyi intézménynek biztosít vizet és áramot. Ezen kívül Afganisztánban, Szomáliában, Dél-Szudánban és Jemenben is napelemes rendszereket létesítettünk, és további veszélyeztetett területeken is folytatjuk ezt. Azért, hogy a napelemmel működő vízellátó rendszerek minél szélesebb körben elterjedjenek, az UNICEF helyi és online képzést tart a megfelelő higiéniáról.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek