Híreink

Az UNICEF politikai megoldást sürget a gyermekek elleni erőszak megszüntetésére a Kongói Demokratikus Köztársaságban

2022. május 12. 12:56

Haladéktalan politikai megoldást szorgalmaz a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén zajló erőszakos cselekmények megszüntetésére Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója, azt követően, hogy ellátogatott Ituri tartományba, egy olyan területre, amelyet súlyosan érintenek a civilek elleni támadások.

Ituri útja során Russell látogatást tett a Rhoe-ban található táborba, ahol jelenleg mintegy 63.000 ember – köztük 36.000 gyermek – él, akik a konfliktus és az erőszak miatt arra kényszerültek, hogy belső menekültként elhagyják otthonukat. A táborban menedéket keresők közül sokan tavaly novemberben érkeztek, miután elűzték őket egy másik, a közeli Drodro városában lévő, belső menekültek számára fenntartott táborból, amelyet machetékkel felfegyverzett férfiak támadtak meg. Ez az incidens egyike volt a közösségek közötti erőszak legutóbbi fellángolásának, amely évtizedek óta sújtja Kongó keleti részét, és amely mintegy ötmillió embert kényszerített lakóhelyének elhagyására.

Catherine Russel a Rhoe menekülttáborban.

 

Catherine Russell olyan gyerekekkel és családokkal beszélgetett, akiknek az életére kihatással voltak az erőszakos cselekmények, köztük Blukwával, egy 14 éves fiúval, akit majdnem megöltek Drodróban, de a támadás során szemtanúja volt legjobb barátja brutális meggyilkolásának.

Blukwa bevallotta, hogy miután végignézte legjobb barátja meggyilkolását, ő is meg akart halni.” – mondta Russell. „Egyetlen gyermeknek sem szabadna ilyen tragédiát és borzalmakat elszenvednie. Az elmúlt két évtizedben számtalan gyermek élt át szörnyű szenvedéseket a KDK keleti részén a konfliktus és a civilek elleni folyamatos támadások miatt. A válság sürgős politikai megoldására lenne szükségük, hogy a továbbiakban békében élhessenek.” A Drodro városát sújtó támadás során, a káosz közepette Blukwa és más gyerekek is elszakadtak a családjuktól. Blukwa és közel hatvan másik gyermek azóta az AJEDEC – az UNICEF által támogatott kongói civil szervezet – közbenjárásának köszönhetően újraegyesülhetett családjával.

Az UNICEF figyelmeztet a Rhoe-táborban uralkodó szörnyűséges körülményekre. Az erőszak, amely eddig már többször lakóhelyük elhagyására kényszerítette az itt élőket, az elmúlt hetekben is folytatódott, és semmilyen jel nem mutat arra, hogy enyhülni fog. A tartományi fővárostól, Buniától 45 kilométerre északkeletre fekvő tábor a közelmúltig – a biztonsági kockázat és a humanitárius szervezetek munkatársai elleni támadások miatt – a segélyszervezetek számára csak helikopterrel volt megközelíthető. A tábor környékét továbbra is fegyveres csoportok támadják.

„Gyermekek és családok ezrei rekedtek egy távoli dombtetőn, amely rendkívül gyenge védelmet nyújt, és ahol korlátozottan férnek csak hozzá olyan alapvető szolgáltatásokhoz, mint a biztonságos víz, higiénia, oktatás, egészségügy és élelem”

nyilatkozta Russell ügyvezető igazgató.

„Előfordultak már légzőszervi megbetegedések, kitörtek már vírusos hasmenéses járványok és malária is. Megfeszített erővel dolgozunk annak érdekében, hogy javuljanak a Rhoe-táborban menedéket kereső emberek számára nyújtott szolgáltatások, és megvédjük őket az erőszaktól.”

Az UNICEF és partnerei bővítik a Rhoe-táborban élő gyermekek és családok számára nyújtott tevékenységeik körét, így a közelmúltban több mint ötezer, takarókat, vödröket, vizeskannákat, konyhai eszközöket és szappant tartalmazó csomagot osztottak ki. Az UNICEF a partnereivel együtt azon is dolgozik, hogy a táborban élő gyermekek oktatásban és pszichoszociális segítségnyújtásban részesüljenek. Az UNICEF oktatási programja a táborban 1.200 – lakóhelyüket elhagyni kényszerült és befogadó közösségi általános iskolás – gyermek számára nyújt segítséget. A programban a tömeges lakóhelyelhagyások miatt kiürült öt iskola tanulói vesznek részt. Sok gyermek a táborra néző befogadó közösségi iskola mellett felállított hatalmas sátrakban tanul.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek