Híreink

Az UNICEF védőeszközzel és egészségügyi felszereléssel támogatja Bangladest a koronavírus elleni küzdelemben

2020. szeptember 09. 15:11

Az UNICEF 12,28 millió dollár értékű életmentő felszerelés beszerzésével – köztük egyéni védőeszközökkel és egyéb egészségügyi felszerelésekkel  segítette a bangladesi kormány koronavírus elleni válaszintézkedéseit az elmúlt 6 hónapban.

„A jó minőségű védőeszközök kritikus fontosságúak a járvánnyal nap mint nap érintkező, frontvonalban dolgozók számára, míg az egészségügyi felszerelés elengedhetetlen a koronavírussal fertőzött betegek ellátásához” – mondta Tomoo Hozumi, az UNICEF bangladesi képviselője.

A pandémia soha nem látott kihívások elé állította az alapvető egészségügyi cikkek és felszerelések beszerzését, illetve szállítását világszerte, így Bangladesben is. A kihívások közé tartozik a szükséges készletek és felszerelések hiánya, a jelentős áremelkedések és a nemzetközi áruszállítási rendszer zavara. Az akadályok ellenére a bangladesi kormány és az UNICEF együttműködési programja keretében 7,28 millió dollár értékű olyan egyéni védőeszközt szerzett be, mint az N95 maszkok, sebészeti maszkok, illetve védőoverálok. A koronavírusos betegek életmentő ellátásához szükséges orvosi munkaeszközök, közöttük oxigénkoncentrátorok, lélegeztetőgépek és pulzoximéterberendezések becsült értéke 5 millió dollár. A már megrendelt kellékek közül eddig 6,8 millió dollár értékű egyéni védőeszközt és 2,1 millió dollár értékű egészségügyi felszerelést szállítottak ki.

Az Egészségügyi Szolgáltatások Főigazgatóságának (DGHS) kérése alapján, az UNICEF COVID-19 elleni készletét mind külföldi, mind belföldi gyártású termékekből állították össze. Ezt a készletet az Egészségügyi és Családjóléti Szolgáltatások Minisztériumának (MoHFW) központi egészségügyi raktárába szállítják országos terjesztésre.

„A bangladesi kormány megbízható partnere, az UNICEF, a magas színvonalú egészségügyi felszerelések beszerzésében egyedülálló szakértelemmel rendelkezik. Az általuk szállított egyéni védőeszközök és orvosi felszerelések elengedhetetlenek a világjárvány elleni intézkedések megvalósításához”  – mondta ABM Khurshid Alam professzor, a DGHS főigazgatója.

Az UNICEF beszerzési folyamata a hitelességen, az integritáson és az átláthatóságon alapul. A koppenhágai globális ellátási részleg minden áru beszerzése során biztosítja a nemzetközi normák betartását. Az UNICEF nagyüzemi szállítási műveletei garantálják a méretgazdaságosság és az előnyös ár-érték arány megvalósulását, mivel a termékeket versenyképes áron, nagy mennyiségben szerez be. Ezenkívül az UNICEF számára rendkívül fontos a termékek minőségbiztosítása. Az UNICEF által beszerzett összes egészségügyi termék megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szabványainak és a MoHFW által meghatározott minőségi előírásoknak. Az UNICEF beszerzési műveleteinek minőségét belső és külső felügyelet, illetve egy harmadik fél általi ellenőrzés is biztosítja.

Mivel az UNICEF egy nonprofit szervezet, a beszerzési szolgáltatásokból nem profitál. A tranzakciókból származó bármilyen profitot visszautalja az érintett kormánynak, illetve fejlesztési partnernek, vagy döntésüktől függően felhasználhatja az UNICEF-fel való további együttműködés során.

A koronavírussal fertőzöttek száma folyamatosan növekszik világszerte, beleértve Bangladest is. Emiatt az UNICEF elkötelezett az ország koronavírus elleni intézkedéseinek folyamatos támogatása mellett.

Az UNICEF koronavírus elleni készletének beszerzését az Ázsiai Fejlesztési Bank, a Global Fund, Japán, Svédország, az Egyesült Királyság és a Világbank nagylelkű támogatása segítette. Az UNICEF koronavírus elleni harcának más elemeit támogató adományozók közé tartozik Ausztrália, Kanada, az Európai Unió, Németország, a Global Partnership for Education, Svájc és az Amerikai Egyesült Államok.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek