Híreink

„Biztosítsunk elsőbbséget a pedagógusoknak is a vakcinák kiosztásakor”

2020. december 21. 12:17

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatójának nyilatkozata

„A koronavírus-járvány kihívás elé állította az oktatási rendszereket a világ minden pontján. A pedagógusok beoltása is előrelépés lenne a helyzet normalizálása érdekében” – jelentette ki Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

„2020 április végén az iskolabezárások a világ diákjainak csaknem 90%-át érintették. Bár ez a szám azóta csökkent, továbbra is tartja magát az a feltételezés, hogy az iskolák bezárása lassíthatja a vírus terjedését, pedig egyre inkább bizonyítottnak tűnik, hogy az iskolák nem a közösségi fertőzés terjedésének fő gócpontjai. Mivel az újabb esetszámok a világ több országában meredeken emelkednek, a közösségek ismét bezárják az iskolákat. December elsejétől az iskolák kapui csaknem 5-ből 1, azaz 320 millió gyermek számára zárva tartanak.”

„Az UNICEF azt kéri, hogy miután beoltották a frontvonalon helytálló egészségügyi dolgozókat és a lakosság fokozottan veszélyeztetett tagjait, a pedagógusok is prioritást élvezhessenek. Ez segít megvédeni őket a vírustól, valamint lehetővé teszi számukra, hogy személyesen tanítsanak és így az iskolák nyitva maradhassanak.”

„Míg az oltások elosztásáról végső soron a kormányok döntenek, az oktatásban történt zavarok, bezárások, fennakadások jelentős következménnyel járhatnak, különösen a legkiszolgáltatottabb gyerekek számára. A világ számos pontján fenyeget a veszély, hogy minél tovább nem járhatnak iskolába a gyerekek, annál nagyobb valószínűséggel maradnak ki végleg az oktatásból. A szülőknek is egyre nehezebb lesz visszaállni a munkába, ha az iskolabezárások miatt még sokáig kell gyermekeikkel otthon maradniuk.”

„Ezek nehéz döntések, amelyek súlyos kompromisszumokat követelnek. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a következő generáció jövőjének megóvása érdekében. Ennek egyik első lépése az lehet, hogy megvédjük a pedagógusokat, akik munkájukkal biztosítják a gyerekek jövőjét” – tette hozzá Henrietta Fore.

A világon jelenleg 463 millió gyereknek nincs semmilyen hozzáférése a digitális oktatáshoz.

Az UNICEF Magyarország a koronavírus járvány kezdetén elindította saját hazai programját, amellyel a pandémia legvédtelenebb áldozatain, a nehéz sorsú gyerekeken kíván segíteni. A szervezet felvette a kapcsolatot számos gyermekotthonnal, anyaotthonnal, gyermekkórházzal, kórházak gyermekosztályaival, hátrányos helyzetű gyerekeket és családjaikat segítő szervezetekkel, hogy kiderítse, mire lenne a legnagyobb szükségük. Az elmúlt hónapokban az UNICEF Magyarország a támogatók segítségével több mint 50 millió forint értékben számítástechnikai eszközöket, védőfelszereléseket, egészségügyi betéteket, tartós élelmiszereket, fertőtlenítőszereket, játékokat és egyéb adományokat biztosított az intézményeknek és így a gyerekeknek. Szupervíziós program is indult gyermekvédelmi szakemberek és tanárok számára a mentális egészségük támogatására.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek