Híreink

Ebédidő a világ távoli pontjain

2021. október 15. 14:39

Minden gyermeknek szeretné megadni a családja a megfelelő, tápanyagdús ételeket, hogy egészséges felnőttekké váljanak. Azonban sokszor nagy akadályok állnak e cél előtt.

A gyermek első étkezése a világ minden táján ünnepnek számít a családban. Új ízek, textúrák és illatok felfedezését jelenti. A tápanyagdús étrend erős immunrendszert biztosít, táplálja a növekvő testet, és az agyat. Így képes biztosítani egy egészségesebb jövőt a gyermekek számára.

Sajnos kisgyermekek milliói kénytelenek nélkülözni az egészséges táplálkozást. Ennek számos oka lehet: pl. az élelmiszer-bizonytalanság, vagy a COVID-19 pandémia. A családok nehezen oldják meg a megfelelő táplálék biztosítását a növekvő szegénység miatt, ezzel pedig az édesanyákra is egyre nagyobb nyomás nehezedik. Ezen lehet változtatni.

Íme, néhány tápanyagdús étel, amit kisgyermekek fogyasztanak a világ minden részén

A 8 hónapos Skaha az indonéziai közép-jávai tartományi otthonában tart kezében egy narancsot. Sakha szereti a gyümölcsös és zöldséges zabkásákat. „A legtöbb ember nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt – nyilatkozza Sakha édesanyja –, és természetesen vannak olyanok is, akik szívesebben fogyasztanak készételeket. De nem hinném, hogy azok egészségesek lennének a tartósítószerek és színezőanyagok miatt.”

Gelsi (3) közép-jáva tartományban egy tál tofut tart kezében. A tál tartalmaz főtt csirkét, tojást, zöldséglevest, rizst, narancsot, szőlőt és sárkányszemet is. 

Diomande (14) egy tál rizst és a burgonya levélből készült pörköltet tart kezében az elefántcsontparti Abidjan külvárosában. Diomande-nek a mogyorókrémes rizs a kedvenc étele, amit már nyolcéves kora óta szívesen fogyaszt.

Amandini (6) szintén Abidjanban él. Éppen egy Garba nevű ételt eszik, ami manióka búzadarát, sült tonhalat és zöldségeket tartalmaz. „Úgy, mint a legtöbb gyermek a környéken, így ő is szereti a Garbát – mondja Amandini édesanyja. ,,Itt az emberek tisztában vannak vele, hogy nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozás, de pénz hiányában keveset tudnak tenni érte.”

A 23 hónapos Hender Jonathan egy almát tart kezében otthona előtt, a guetemalai Colotenangoban. A körülötte levő többi tál tartalmaz babot, tortillákat, rizst, paradicsomot, tojásokat, tésztát és gyümölcsöket. Ezeket az összetevőket használja édesanyja az ételek elkészítésénél. „Néha nehéz számomra egészséges étellel etetni a fiamat az élelemhiány és a távoli bolt miatt.” – meséli Jonathan édesanyja.

Az ötéves Jessica Domingo egy almát tart kezében otthonában, szintén Colotenangoban. A körülötte levő tálakban bab, kukorica, rizs, paradicsomok és Incaparina található. Az Incaparina egy vitaminokkal és ásványi anyagokkal megerősített kukorica és szójaliszt keverék, amit táplálék-kiegészítőként használnak.

Nakalema (3) a kedvenc székén ül az ugandai otthonában. Tányérján látható rizs, matooke (egyfajta banánpüré), földimogyorókrém, leveles zöldségek, avokádó és borsó.

Az ötéves Daniel szintén Ugandából származik. Egy tökkel, rizzsel, földimogyoró szósszal, piros zöldségekkel, avokádóval, borsóval és marhahússal teli tálat tart kezében.

A hároméves Girisha egy kanálnyi adagot tart kezében a kedvenc délutáni ételéből nagyszülei házában, a dél-nepáli Ratnanagarban. Az étel banánból, almából és egy tányérnyi jauloból (rizs-lencse keverék) tevődik össze, amit édesanyja készített el neki.

A tízhónapos Marium egy paradicsomot tart kezében a bangladeshi Dhakában. Marium kedvenc étele a rizskása. „Ezen kívül szoptatom továbbra is őt, illetve adok neki más ételeket is – meséli Marium édesanyja. ,,Úgy gondolom, ha gyermekem egészségesen táplálkozik, akkor nem fog megbetegedni, és egészséges felnőtt válik belőle. Ezenkívül úgy tartom, hogy a jól működő agy titka szintén az egészséges táplálkozás!”

A 11 hónapos Khadija szereti a tojást, szőlőt és a gránátalmát. „Sajnos nem tudjuk ugyanúgy megadni a friss gyümölcsöt a kislányunknak, amit mi kaptunk a termőföldekről gyermekkorunkban. Itt Dhakában, ez nem lehetséges.”

Jayden (3) a kelet-timori Dili községben él. Szereti a gyümölcsöket, többek között a papaját, a banánt és az almát.

Ariet (2) a földön ül a kirgizisztáni Kurshaban, mellette látható néhány, a kedvenc ételei közül. Ariet szereti a görögdinnyét, az őszibarackot és az uborkát. Továbbá imádja a gombócokat és a shorpo levest, ami főtt húst és zöldségeket tartalmaz.

A 3 éves Nurayim egy tál zabkását eszik otthonában, Kurshaban. Édesanyja azt mondja, hogy a családja mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy elkerüljék az egészségtelen ételeket, és nagyon szerencsésnek tartja magukat, mivel van egy saját kertjük, ahol tudnak néhány fajta zöldséget termeszteni.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek