Híreink

Már ketten belehaltak az ebolába Ugandában

2019. június 13. 17:20

Egy ötéves kisfiú és nagymamája a fertőző betegség első áldozatai

Miután három beteget hivatalosan is Ebola-vírus fertőzéssel diagnosztizáltak Uganda nyugati régiójában, az UNICEF azonnal megkezdte a vészhelyzeti akcióterv megvalósítását. Egy ötéves fiú is a járvány áldozatai között van. A gyermek családjával a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaságba látogatott, majd hazatérése után két nappal, június 11-én a Bwera Ebola Kivizsgáló Egységbe szállítását követően életét vesztette. A fiú nagymamája június 12-én hunyt el a Kasese régióban, ahol jelenleg 400 000 gyermek él.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban fokozatosan terjedő vírus miatt az UNICEF hónapok óta felkészült arra, hogy a járvány esetlegesen átterjedhet az ország határain túlra, és nagy erőkkel küzd a fertőzés megelőzése érdekében is.

„Őszinte részvétünket fejezzük az elhunyt fiú családja számáraí. Ez a szomorú eset emlékeztessen bennünket arra, hogy

egyetlen Ebola miatt elhunyt áldozat is túl sok”

– mondta Dr. Doreen Mulenga, az UNICEF ugandai képviselője. „Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megállítsuk az ebolajárvány kitörését, és megelőzzük ártatlan életek elvesztését” – tette hozzá Dr. Mulenga.

Az elmúlt pár hónap folyamán az UNICEF támogatta az Uganda kormánya által kezdeményezett programokat, amelyek célja, hogy Uganda Kongóval szomszédos határa mentén megelőzzék a betegség terjedését.

Az UNICEF támogatása magába foglalja az alábbi akciókat:

  • Közel 350 000 háztartást látogattak meg a szakemberek, hogy információkkal lássanak el családokat a járvány megelőzéséről.
  • Több mint 14 000 közösségi találkozót hívtak össze iskolákban, templomokban, mecsetekben, piacokon és információs lehetőséget biztosítottak taxikban, biciklis taxikon és buszmegállókban, hogy tájékoztassák az embereket a járvány terjedésének okairól és a megelőzés lehetőségeiről. Ezzel becslések szerint 2,4 millió emberhez juttatták el azokat a módszereket, amelyek életeket menthetnek meg.
  • Több mint 500 egészségügyi létesítményhez, 1000 iskolához és 60 határátkelő ponthoz juttatott el az UNICEF tiszta ivóvizet, higiéniai felszerelést és tisztítószereket.
  • Az UNICEF segítséget nyújt a fertőzés terjedését megelőző infrastruktúra kiépítéséhez, az egészségügyi központok ellátásához.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek