Híreink

Egy nap Gabecezh-cel

2021. július 16. 13:46

Konso, Etiópia – A 8 éves Gabezech egyike azoknak a gyerekeknek, akik lakhelyük elhagyására kényszerültek az elhúzódó határviták miatt, amelyek erőszakot eredményeztek délnyugat-Etiópiában, a Konso zónában 2020 végén. Gyermekek tízezreit szakították ki otthonukból, sokukat elválasztva családjaiktól. Küzdelmesen találnak menedékhelyet, ezzel növekszik a betegségek kialakulásának kockázata és az erőszakra való kiszolgáltatottság.

Gabezech jelenleg családjával él egy belső menekülteknek fenntartott táborban, miután arra kényszerültek, hogy elmeneküljenek Kusume nevű falujukból. A kislány mesélte, hogy sok otthon – beleértve az övét is – lángokba borult Kusuméban, amikor a szomszédos faluval a viták erőszakba torkollottak.  ”Nem láttam a tüzet, csak a füstöt” mondta Gabezech az UNICEF-nek.

Egy nap Gabecezh-cel

Körülbelül mintegy 10.000 ember veszítette el otthonát Kusuméban, beleértve Gabezech-t és a családját is.

”Sok ember veszítette el otthonát úgy, mint mi.”

A család a Baide-i belső menekülteknek fenntartott táborban marad a Konso zónában, ahol menedéket biztosítanak az erőszakos kilakoltatásuk után.

”Hosszú utat tettünk meg gyalog, hogy idáig eljussunk. Engem ölben vittek az idáig vezető úton.”

Ezekben a táborokban a körülmények viszont sokszor borzasztóak. A táborok túlzsúfoltak, a körülmények nem higiénikusak, ami lehetetlenné teszi a COVID-19 elleni megelőző intézkedéseket. Az ott lakók az olyan általános betegségek veszélyeinek is ki vannak téve, mint a tüdőgyulladás vagy a szemfertőzések. Az egyetlen vízforrás egy közeli patak.

Az UNICEF víztisztító kapszulákkal látja el a családokat, ezzel megelőzve a hasmenéses megbetegedések kialakulását.

”Szeretek tanulni, de most nem járok iskolába.”

Két iskola is megrongálódott Kusuméban a konfliktusok következtében. A COVID-19 már eddig is hatalmas károkat okozott Etiópiában a gyermekek oktatásában. A világjárvány és az erőszak együttes eredményeképp pedig sok gyermek már több mint egy éve nem jár iskolába.

”Én vagyok az egyetlen, aki mindig nyer!”

Gabezech azt mondja, régebben az ABC-t énekelve tanulta meg, és habár most nem járhat iskolába, még mindig szeret a barátaival lenni és a Furushune nevű játékot játszani, ami körök rajzolásából, kavicsdobálásból és ugrálásból áll.

Az UNICEF a helyszínen segít, partnereivel együttműködve higiéniai cikkeket, víztisztító tablettákat és élelmiszert szolgáltatnak a helyi lakosságnak. Emellett az alapvető immunizációhoz szükséges vakcinák és az egészségügyi ellátás is biztosított, beleértve a COVID-19 járvány megelőzéséhez szükséges útmutatást.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek