Híreink

Egyre több család életét fenyegetik a természeti csapások a Karib-térségben

2019. december 18. 16:00

Az UNICEF felmérései alapján az elmúlt időszakban hatszor annyi gyermeket érintettek a természeti csapások a Karib-térségben, mint a korábbi években. A viharok és hurrikánok nemcsak gyakrabban fordulnak elő, hanem sokkal nagyobb pusztítást is végeznek. A klímaváltozásoz köthető természeti jelenségek miatt egyre több gyermek élete kerül veszélybe.

Az UNICEF legfrissebb adati alapján 2014 és 2018 mintegy 761.000 gyermeknek kellett elhagynia otthonát természeti katasztrófák következtében, míg a 2009-2013 közötti időszakban 600.000-rel kevesebb, 175.000 gyermek kényszerült menekülésre. A korábbi évekhez viszonyítva nemcsak a katasztrófák által érintett gyermekek száma nőtt: az utóbbi 2-3 évben a hurrikánok és ciklonok többnyire 4-es és 5-ös erősségűek voltak, emiatt sokkal jelentősebb rombolást végeztek a térségben.

Az egyre gyakoribb és hevesebb természeti katasztrófák a klímaváltozáshoz köthetőek, így annak előrehaladtával az extrém időjárási jelenségek válhatnak az új normává a Karib-térségben. Az UNICEF a probléma kapcsán arra ösztönzi a döntéshozókat, hogy tegyenek meg mindent a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésé érdekében. „A viharok és árvizek által érintett országokban a gyermekek jogai nagyon sérülékenyek, mivel érvényre juttatásuk számtalan akadályba ütközik. A katasztrófák által érintett gyermekek már közvetlen módon is megtapasztalják a klímaváltozás hatásait, ezért a kormányoknak és a nemzetközi közösségnek most kell cselekednie, hogy enyhítsék a pusztítás következményeit” – véli Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A természeti csapás által okozott károk mértéke nagyban befolyásolja, hogy a családok mikor térhetnek vissza otthonaikba. Ez néha rövid időt vesz igénybe, többnyire azonban a lakóházak, utak, hidak, iskolák, kórházak, vízellátó-, közegészségügyi, valamint áramszolgáltató rendszerek rehabilitációja akár évekig is eltart. A gyermekek számára traumatikus élmény, ha otthonuktól távol kell élniük, különösen ha a katasztrófa következtében elveszítették a szüleiket, családtagjaikat is. A kitelepített gyermekek emellett könnyen kapnak el olyan betegségeket, mint a kanyaró, és könnyebben alakulnak ki esetükben légúti megbetegedések is, amelyek a zsúfolt átmeneti szállásokon akár tovább súlyosbodhatnak.

Az UNICEF a természeti katasztrófák bekövetkezése előtt, alatt és után is jelen van az érintett területeken, ahol a helyi szervekkel együttműködve támogatja a családokat. Szervezetünk partnereivel olyan stratégiákat dolgoz ki, amelyek ellenállóbbá teszik a közösségeket és elősegítik települések az újjáépítését, ezáltal a kitelepített családok hamarabb térhetnek vissza otthonaikba. Szervezetünk emellett részt vesz a közszolgáltatások és infrastruktúrák – vízellátórendszerek, közegészségügyi szolgáltatások, oktatási és gyermekvédelmi rendszerek – helyreállításában is. Az UNICEF a betegségek megelőzése céljából oltási kampányokat is szervez a természeti csapás által érintett területeken, valamint a helyi szervekkel együttműködve támogatja a szociális védőháló megerősödését szolgáló stratégiákat.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek