Híreink

Egyre több Jemenben az alultáplált gyermek az élesedő válság közepette

2020. november 02. 17:21

Az öt év alatti gyermekek körében mért akut alultápláltsági ráta a valaha látott legmagasabb, több mint félmillió esettel Jemen déli kerületeiben – derül ki az UNICEF, a FAO és a Világélelmezési Program legújabb elemzéséből. Az öt év alattiak körében ötből egy gyermek biztosan akut alultápláltságban szenved. 98.000 gyermeknek van veszélybe az élete, ha nem kap azonnali kezelést.

 2020-ban 15.5%-kal nőtt a súlyosan alultáplált gyermekek száma és legalább negyedmillió terhes vagy szoptató nő szintén éhezik.

Ennek az édesapának mindkét kislánya akut alultápláltságban szenved.

 

Jemenben már eddig is az egyik legmagasabb volt az alultápláltságban szenvedő gyermekek és nők aránya. A sürgősségi élelmiszersegélyek biztosítására irányuló eddigi humanitárius beavatkozások megelőzték a további súlyosbodást. De 2020-ban a gazdasági hanyatlás és a koronajárvány együttes hatása a végelkeseredésbe taszított egy már így is kiszolgáltatott társadalmat.

Továbbá ott vannak azok a tényezők, amelyek Jement az egyik legnehezebben élhető hellyé teszik a gyermekek és az anyák számára: a megfelelő élelem és a tiszta ivóvíz hiánya, az élelmiszer bizonytalanság növekedése, magas számban előforduló fertőző betegségek, korlátolt hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz, rossz higiéniai körülmények, valamint az alapvető védőoltások hiánya.

A kis Mohammad minden napot úgy indít, hogy tiszta vizet visz családjának.

 

Jemen északi kerületeiben még tart a felmérés, de hasonlóan rossz eredményekre számítanak, mint az ország déli részén. ,,Ha a háború most nem ér véget, akkor egy olyan visszafordíthatatlan katasztrófa felé közeledünk, amellyel a jemeni gyermekek egy egész generációját veszítjük el” – mondta Lise Grande, az ENSZ jemeni munkatársa.

,,A felmérés kiemeli annak a sürgősségét és jelentőségét, hogy a jövőben  minden jemeni lánynak, fiúnak, nőnek és férfinak legyen hozzáférése egészséges és minőségi élelmiszerekhez” – fejtette ki Dr. Hussein Gadain, a FAO jemeni munkatársa. ,,Ehhez az kell, hogy kiépítsük és helyreállítsuk a jemeni élelmiszer-ellátó rendszereket és megvédjük az emberek megélhetését. Ezáltal lehetőséget teremtve arra, hogy extrém válság idején is előállítsák, eladják és fogyasszák a különböző, tápláló és minőségi élelmiszereket.”

Egy jemeni kórház bejárata.

 

A háborús konfliktus és az így létrejövő éhínség egy olyan ördögi kört alkot, amely azokra méri a legnagyobb csapást, akik eddig is a legkiszolgáltatottabb helyzetben voltak. Az alultápláltság növekvő aránya olyan súlyos hatással van a jemeni gyermekek és nők életére, amit az ország jövendő generációi is megéreznek majd.

A sürgős élelemellátás mellett tiszta ivóvízre, higiéniai cikkekre és immunizációs programokra is hatalmas szükség van. A jemeni helyzet a világ eddigi legnagyobb humanitárius katasztrófája. A lakosság 80%-nak, mintegy 24 millió embernek van szüksége azonnali humanitárius segítségnyújtásra.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek