Híreink

Együttműködés a Body kiállítással

2018. március 05. 14:38

Talán csodálkozol azon, hogyan is kapcsolódik össze az ENSZ gyermekvédelmi szervezete és Európa legnagyobb, az emberi testről szóló kiállítása, de ha jobban belegondolunk, a kapcsolat nagyon is adott.

A BODY kiállítás látogatói részletesen megismerkedhetnek az emberi test felépítésével és működésével, az embrionális fejlődéssel és a gyógyítás történetével is. Ez a 2200 négyzetméter az emberi test csodálatosságát hirdeti – csakhogy ez kéz a kézben jár az emberi test sérülékenységével is. A legsérülékenyebb csoportba pedig kétségkívül a gyerekek tartoznak.

A gyerekkor egyszeri és megismételhetetlen, de abban az értelemben is, hogy ekkor alakulnak ki a későbbi védekezési mechanizmusaink, legyen szó az immunrendszerről, vagy lelki terhelhetőségünkről. A gondoskodás, amelyet gyerekkorunkban megkapunk, távlatok egész sorát nyithatja meg előttünk, de ha valamiért ebben az érzékeny időszakban súlyos hiányt szenvedünk, akkor az elveszített lehetőségeket később már soha semmi nem tudja pótolni. Sem fizikai, sem szellemi, sem lelki értelemben.

Számos tényező határozza meg a gyerekek megfelelő testi és szellemi fejlődését, például olyan alapszükségletek, mint a megfelelő táplálkozás, a tiszta vízhez való hozzáférés, az életmentő oltásokhoz és gyógyszerekhez való hozzájutás, vagy a környezet, amiben felnőnek. Egész életek, felnőttsorsok múlnak azon is, hogy gyerekként megfelelő oktatásban részesül-e valaki, vagy azon, hogy a felnőttek meg tudják-e védeni az erőszak minden formájától.

Az UNICEF célja, hogy a világ minden gyermekének, a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőknek is biztosítson mindent, amire a megfelelő fejlődéshez szükségük van. 70 éves fennállása során a szervezet több mint 190 országban, mintegy 50 millió gyereknek nyújtott már kézzelfogható segítséget és jelen vagyunk változatlanul, mindenhol, ahol a gyerekeknek szükségük van ránk.

A világ sokat lépett előre ebben a 70 évben, de még ma is NAPONTA 16.000 öt éven aluli gyerek hal meg megelőzhető okok miatt. A vezető halálokok közé tartoznak a víz és higiénia hiánya miatt kialakuló betegségek, például a kolera vagy a tífusz, és még mindig évente majdnem 3 millió öt éven aluli gyermek hal meg a nem megfelelő táplálkozás következtében. Ha a túléléshez éppen elegendő élelmiszerhez hozzá is jut valaki, a krónikus alultápláltság kóros soványsághoz vezethet, ami meggátolja, hogy a gyermekek teste és agya megfelelő ütemben fejlődjön. A kóros soványság visszafordíthatatlan következményekkel járhat, csökkenti a tanulási képességet, a későbbi iskolai teljesítményt, befolyásolja a munkabírást – kihat az egész életre. Ahol széles tömegek vagy akár egész generációk nőnek fel így, ott a teljes társadalomra kihat, és erősítheti mindazokat a rossz folyamatokat, amelyektől egy egyre globalizáltabb világban ma már senki nem védett. Még az sem, aki maga mindent megkapott gyerekként.

Az UNICEF hisz abban, hogy kellő összefogással a világ minden gyermekének meg tudjuk adni a megfelelő fejlődés és a teljes, kiegyensúlyozott felnőttkor lehetőségét – és hogy csak így építhetünk olyan szebb, biztonságosabb világot, amiben egyaránt jó gyereknek és felnőttnek lenni.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a BODY kiállítás szervezőinek köszönhetően a látogatók nem csak arra kapnak lehetőséget, hogy elgondolkodjanak mindezen – de arra is, hogy maguk is aktívan részt vegyenek ebben a fontos munkában a támogatásukon keresztül.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek