Híreink

Éhínség fenyegeti a gázai gyermekek életét

2024. március 22. 12:16

A helyzet kifejezetten súlyos az övezet északi részén, ahol a két év alatti gyermekek között hatból egy akut alultápláltságban szenved.

A Global Nutrition Cluster által kiadott új, átfogó jelentés szerint az alultápláltsági válság drámai mértékű romlása súlyosan veszélyezteti a gyermekek, valamint a várandós és szoptató édesanyák egészségét a Gázai övezetben.

Fél éve tartanak a folyamatos támadások Gázában, emiatt a biztonságos víz- és az élelmiszerellátás rendkívül korlátozott. Fertőző betegségek gyengítik a nők és gyermekek egészségét, ami az akut alultápláltsági ráta növekedéséhez vezet.

Helyi és nemzetközi önkéntesek folyamatosan igyekeznek enyhíteni a Gázai övezetet sújtó élelmezési válságot.

A jelentés szerint a helyzet kifejezetten tragikus az övezet északi részén, ami hetek óta szinte teljesen el van zárva a külvilágtól. Az északi terület menedékhelyein és egészségközpontjaiban végzett egészségügyi szűrések szerint a két éven aluli gyermekek 15,6%-a – azaz 6-ból 1 gyermek – akut alultápláltságban szenved. Közel 3 százalékuk szenved súlyos akut alultápláltságban, ami a legvégzetesebb formája a betegségnek. Ez az állapot sürgős orvosi ellátás hiányában a kisgyermekekre jelenti a legnagyobb veszélyt. Mivel az adatok a januári állapotokat tükrözik, a helyzet mára valószínűleg sokkal rosszabb.

Hasonló felmérések szerint az övezet déli részén, Rafah városában, ahova könnyebben eljutottak a segélyek, a 2 év alatti gyermekek 5%-a szenved akut alultápláltságban. Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy égető szükség van a humanitárius segítségnyújtásra, mert így megelőzhető a súlyos tragédia. Emellett meg kell védeni a segítőket a katonai támadásoktól, és nyomatékosítani kell a segélyszervezetek azon felhívásait is, hogy a felek védjék meg a Rafah-ban tartózkodó civil lakosságot az intenzív katonai műveletektől.

A Gázai övezetben hamarosan robbanásszerűen fog emelkedni a gyermekhalálozások száma, ami súlyosbítani fogja a már önmagában is elfogadhatatlan mértékű gyermekhalálozási rátát. Pedig ez a helyzet megelőzhető és elkerülhető lenne” – mondta Ted Chaiban, az UNICEF humanitárius fellépésekért és ellátási műveletekért felelős ügyvezető igazgatóhelyettese. „Hetek óta kommunikáljuk, hogy a Gázai övezet egy élelmezési válság küszöbén áll. Ha a konfliktus nem ér véget azonnal, a gyermekek alultápláltsági helyzete tovább fog romlani, ami olyan halálesetekhez és tartós egészségügyi problémákhoz vezethet, amelyek megelőzhetők lettek volna.

A 6 éves Osamához hasonló gyermekeknek az élelmezési válság mellett az időjárás viszontagságaival is meg kell küzdeniük.

Az elmúlt hónapok katonai eszkalációját megelőzően nem volt súlyos az alultápláltsági helyzet a Gázai övezetben, az 5 év alatti gyermekek mindössze 0,8%-a szenvedett akut alultápláltságban ebben az időszakban. A 2 év alatti alultáplált gyermekek jelenlegi 15,6%-os aránya a Gázai övezet északi részén drámai romlást mutat. Egy csoport alultápláltsági állapotának ilyen mértékű romlása három hónapon belül világszerte példátlan.

Az étel, a víz, és az egészségügyi- és táplálkozási szolgáltatások korlátozott elérhetősége miatt az alultápláltsági válság tovább fog romlani a Gázai övezetben:

  • A 2 év alatti gyermekek 90%-a, valamint a várandós és szoptató édesanyák 95%-a súlyos élelmezési szegénységben élnek – azaz kettő, vagy kevesebb ételcsoportot fogyasztottak a megelőző napon – valamint az élelmiszer, amihez hozzájutnak, rendkívül alacsony tápértékkel bír.
  • A háztartások 95%-a kevesebbszer, kisebb adagokat eszik, 64%-uk mindössze napi egyszer étkezik.
  • A háztartások több mint 95%-a a felnőtteknek jutó étel mennyiségét csökkentette azért, hogy a kisgyermekek ehessenek.

„Az alultápláltsági szint drasztikus emelkedése, amit most Gázában látunk, rendkívül veszélyes és teljes mértékben megelőzhető lenne” – mondta Valerie Guarnieri, a WFP programműveleti igazgatóhelyettese. „A nőknek és gyermekeknek különösen szükségük lenne az egészséges ételekhez, a tiszta vízhez, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való folyamatos hozzáférésre. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a biztonság és a humanitárius megközelíthetőség tekintetében határozott előrelépésekre, valamint további, a segélyek bejutását garantáló belépési pontokra van szükség Gázában.”

Nincs elég ivóvíz a Gázában élő emberek számára, a rendelkezésre álló korlátozott mennyiség pedig nem biztonságos, ez pedig tovább rontja az alultápláltsági válságot. A megkérdezett háztartások átlagosan kevesebb, mint napi egy liter biztonságos ivóvízhez jutottak fejenként. A humanitárius előírások szerint egy vészhelyzetben naponta minimum három liter biztonságos vízre van szükség fejenként, míg az általános mérvadó 15 liter fejenként, amely elegendő iváshoz, mosáshoz és főzéshez.

Éhesek, szomjasak és gyengék: egyre több gázai betegszik meg. A jelentés szerint az 5 év alatti gyermekek legalább 90%-a szenved egy vagy több fertőző betegségben. Hetven százalékuk küzdött hasmenéssel az elmúlt két hétben, ami 23-szoros növekedés a 2022-es adatokhoz képest.

„Éhezéssel párosítva a betegségek könnyen halálos kimenetelűek lehetnek” – mondta Dr. Mike Ryan, a WHO egészségügyi vészhelyzeti programjának ügyvezető Igazgatója. „Az éhező, legyengült és súlyosan traumatizált gyermekek könnyen megbetegszenek, és a beteg gyermekek, legfőképpen a hasmenéssel küzdők szervezetében nem tud megfelelően hasznosulni a táplálék. Ez veszélyes, végzetes, és mindez a világ figyelő szemei előtt történik.”

A közelmúltban téli gyermekruhákat tudtunk szállítani a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városába. 

További humanitárius segítség hiányában a Gázai övezetben dúló alultápláltsági válság drámai mértékben romlik tovább a közeljövőben. Mivel az egészségügyi, vízügyi és higiéniai szolgáltatások nagy része leállt, a betegségek terjedésének megállítása és az alultápláltság súlyosbodásának megakadályozása érdekében kiemelten fontos, hogy a még működőképes szolgáltatásokat megvédjék és megerősítsék.

Az UNICEF, a WFP és a WHO a humanitárius segítség eljuttatásához biztonságos, akadálytalan és folyamatos megközelíthetőség biztosítására szólít fel. Ez magában foglalja a tápláló élelmiszerek, a terápiás élelmezés, valamint az édesanyák és az alultáplált és veszélynek kitett gyermekek, különösen a csecsemők és az 5 év alatti gyermekek számára elengedhetetlen készletek biztosítását. A kórházakat és az egészségügyi személyzetet meg kell védeni a támadástól annak érdekében, hogy biztonságosan elláthassák a válságban élő lakosságot. Egy azonnali humanitárius fegyverszünet életeket menthetne meg, és megszűnhetne a gázaiakat sújtó folyamatos szenvedés.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek