Híreink

Életmentő oltások szállítása a COVID-19 idején

2020. szeptember 09. 15:11

Az egészségügyi dolgozókat semmi nem akadályozhatja meg a vakcinák szállításában

Amikor Munnibala Suman márciusban életében először biciklire ült, nem csupán szórakozásból tette. Az 50 éves egészségügyi dolgozó az elmúlt 30 évben az indiai Bihar államban végzett immunizációs programot, mígnem a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések felborították megszokott rutinját. Egyik pillanatról a másikra vált a hozzá hasonló egyészségügyi dolgozók ezrei számára nehézséggé az utazás, de Munnibala nem rettent el a körülményektől. Elszántsága arra késztette, hogy mindössze három nap alatt megtanuljon biciklizni, hogy eljuttathassa a védőoltásokat a környékbeli gyermekekhez és várandós anyákhoz.

Az egészségügyi dolgozók már a koronavírus okozta komplikációk előtt is óriási akadályokkal szembesültek az életmentő munkájuk elvégzése során, de a járvány még ezt a kihívásokkal teli helyzetet is megnehezítette – megzavarta az immunizációs szolgáltatások elvégzését és azzal fenyeget, hogy lerombolja az eddigi, nehezen elért eredményeket is. Ezáltal 2020 májusától 68 országban, körülbelül 80 millió egy év alatti gyermekre jelentenek fokozott kockázatot a vakcinával megelőzhető betegségek.

Az UNICEF világszerte támogatja az egészségügyi dolgozók gyermekek védelme érdekében végzett kritikus munkáját az olyan megelőzhető betegségekkel szemben, mint a gyermekbénulás, a kanyaró és a tetanusz.

 

Egy 6 hónapos csecsemő oltást kap egy kínai egészségügyi központban. A koronavírus-járvány miatt a kisbaba nem kapta meg a DPT vakcinát öt hónapos koráig.  „Aggódtunk, hogy a kórházba látogatás fertőzésveszéllyel járhat” – mondta a csecsemő anyja. Hubei-en, a koronavírus egyik epicentrumán kívül a korábban leállított védőoltások beadása ma már folytatódhat.

 

Egy gyermek épp védőoltásra vár Nepálban. Deepika Shahi (a képen nem látható) ápolónő Nepál északi részén dolgozik, ahol sokszor hosszú órákat kell sétálnia ahhoz, hogy a távoli Mugum Karmarong település falvaiban élő gyermekekhez eljuttassa a védőoltásokat. „Nekünk, egészségügyi dolgozóknak az immunizációs kampányokban való részvétel azt jelenti, hogy sokszor két-három órát kell sétálnunk a települések között” – mondja. „Háztól-házig járunk gyalogosan, hogy tanácsot adhassunk a szülőknek a betegségeket megelőző intézkedésekről. Nem könnyű, de mindent megteszünk a védtelen gyermekek és a közösségek egészsége érdekében.”

 

Hawa, a niameyi Gamkalé egészségügyi központ egyik dolgozója. „A koronavírus niameyi felbukkanása óta az anyák különösen tartanak az orvosi rendelőbe látogatástól. A páciensek számának csökkenése rendkvül aggasztó, hiszen a gyermekeknek szükségük van a kötelező védőoltásokra.” – mondja Hawa.

„Nem fordíthatunk hátat a COVID-19 melletti további létező betegségnek sem, például a gyermekbénulásnak vagy a kanyarónak, mivel ezek hatása súlyosabb lehet, mint a koronavírusé.” – mondja Ramatou, az egészségügyi központ immunizációs részlegének vezetője. „A közösségeken belüli figyelemfelkeltés és információszolgáltatás miatt az anyukák már sokkal nyitottabbak az egészségügyi központok látogatására, de a látogatások gyakorisága még így is sokkal ritkább, mint az megszokott. Keményen dolgozunk azért, hogy a gyermekek továbbra is védőoltásban részesüljenek.”

Az UNICEF több száz egészségügyi dolgozót és higiéniai szakembert képez ki a COVID-19 fertőzésről és annak megelőzéséről, hogy biztosítsák az egészségügyi szolgáltatások igénybe vevőinek biztonságát Nigerben.

 

 

 

 

 

 

 

A képen (balra): Najib baba poliovírus elleni cseppeket kap egy ugandai egészségügyi központban. Az immunizációs szolgáltatások folyamatos működésének támogatása érdekében az UNICEF 3.842.000 adag poliovírus elleni orális vakcinát (bOPV) szerzett be. A kormány által finanszírozott oltások 2020. április 24-én érkeztek az országba.

A képen (jobbra): Gyermekeik beoltására váró anyák az UNICEF által támogatott kanyaró elleni oltási kampány alatt (Goma, Kongói Demokratikus Köztársaság). A COVID-19 járvány még jobban megviseli az ország egészségügyi rendszerét, ami már így is Ebola- és kanyarójárványokkal küzdött. A kanyaró elleni védőoltás kampány 2020. április 21-én indult, amely 150.491 6 hónap és 5 év közötti gyereket érintett Észak-Kivu egészségügyi zónáiban.

 

 

 

 

 

 

 

A képen (balra): Az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szervezett közös oltási kampány során kap védőoltást egy kisfiú, egy  kis településen Zarqa kormányzóságában (Jordánia, 2020. június 23).

A képen (jobbra): A háromhónapos Zuka Kelet-Aleppóban, az UNICEF által biztosított ideiglenes klinikán kapja meg védőoltását (Szíria, 2020. június 16).

Az UNICEF a WHO-val és további partnereivel nemrég végzett egy ötnapos nemzeti immunizációs kampányt Szíriában. A szíriai egészségügyi minisztérium által végrehajtott kampány részeként több mint 900.000 gyermeknek ellenőrizték az oltási státuszát és több mint 210.100 gyermeket oltottak be. Csaknem 8000 egészségügyi dolgozó vett részt a kampányban – 1000 egészségügyi központ, 666 ideiglenes oltási állomás és 545 mobilis egészségügyi csapat – annak érdekében, hogy minden gyermekhez eljussanak, még a nehezen elérhető területeken élőkhöz is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képen: Johnatan és édesanyja épp a sorukra várnak Bolíviában az El Alto-i egészségügyi központban. Ez a rendelő egyike azoknak az „Anya- és Gyermekbarát Kórházaknak”, amelyekben az UNICEF a vakcinázást, a megfelelő táplálkozást, a szeretetteljes gondozást és a szoptatást támogatja. A COVID-19 járvány idején az UNICEF és a kanadai nagykövetség higiéniai és személyi védőfelszerelésekkel látta el La Paz, Cochabamba és Beni egészségügyi központjait.

 

A venezuelai Bolivar állam egyik egészségügyi központjában kap védőoltást egy kisgyermek, ahova az UNICEF 2020 július 2-án szállított, gyermekbénulás, sárgaláz és tetanusz elleni vakcinákat.

A koronavírus kitörése óta az UNICEF több mint 14.000 darab egyéni védőeszközt osztott ki az ország egészségügyi dolgozóinak, és több mint 37.000 egy év alatti gyermeket oltottak be kanyaró ellen.

 

A jelenlegi COVID-19 járvány rendkívüli nyomást gyakorol az egészségügyi eszközöket gyártók kapacitására, az árukészlet elérhetőségére és a logisztikára. Emellett a karantén és a további biztonsági intézkedések miatt az immunizációs kampányok folytatása, valamint az egészségügyi termékekkel való ellátás is veszélybe került. Az UNICEF folyamatos párbeszédet folytat a kormányokkal, az oltóanyag-gyártókkal, a partnerekkel és a szállítmányozókkal annak érdekében, hogy felmérjék az oltóanyagok elérhetőségével és hozzáférhetőségével járó veszélyeket, illetve az ezeket enyhítő kockázatmérséklési intézkedéseket. Az UNICEF a világ gyermekeinek csaknem feléhez tudja eljuttatni a számukra szükséges életmentő védőoltásokat. Emiatt kritikus, hogy ez a munka az akadályok ellenére is folytatódjon.


Kiemelt kép: Egy gyermek kap védőoltást Koszovóban*, ahol az immunizációs szolgáltatások újra folytatódnak a járvány miatti két hónapos szünet után (2020. május).

* Minden Koszovóra való hivatkozást az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata alapján kell értelmezni.

Forrás: unicef.org

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek