Híreink

Emberkereskedők áldozatai lehetnek az Ukrajnából menekülő gyerekek

2022. március 21. 15:05

A háború kitörése óta több mint 2 millió gyereknek kellett elmenekülnie az országból. Az UNICEF súlyos gyerekjogi krízis kialakulásától tart.

 

A háború elől menekülő gyerekeket komolyan veszélyeztetheti az emberkereskedelem és egyéb visszaélések – figyelmeztet az UNICEF. A világszervezet szakértői rámutattak: az emberkereskedők dolgát nagyban megkönnyíti a háborúval együtt járó káosz és a nagy menekültcsoportok nehezen koordinálható mozgása. Az ukrajnai konfliktus február 24-i kitörése óta több mint 2 millió gyerek volt kénytelen elhagyni az országot, és tömegek veszítették el az otthonukat, anyagi biztonságukat. A világszervezet hangsúlyozta: az ukrán gyerekeket fenyegető veszély valós és egyre súlyosabb.

Az UNICEF és az Ügynökségek Közötti Koordinációs Csoport (ICAT) közös elemzése szerint világszerte az emberkereskedelem azonosított áldozatainak 28 százaléka kiskorú. A szakértők úgy gondolják, hogy Ukrajna esetében még komolyabb a veszély – annál is inkább, mivel az országból menekülők túlnyomó többsége a nők és a gyerekek közül kerül ki.

„Az ukrajnai háború miatt tömegek kénytelenek menekülni. Ez olyan körülményeket teremt, amelyek az emberkereskedelem számottevő megugrásához, és akár akkut gyerekjogi krízis kialakulásához vezethetnek – hangsúlyozta Afshan Khan, az UNICEF Európai és Közép-ázsiai divíziójának regionális igazgatója. – Az otthonukat elvesztő gyerekek könnyen elszakadhatnak a családjuktól, és az emberkereskedők, illetve más humanitárius visszaélések célpontjává válhatnak. Szükségük van a helyi kormányok segítségére: arra, hogy hatékony védelmet kapjanak tőlük.”

A hatóságok február 24-e és március 17-e között több mint ötszáz olyan gyereket azonosítottak, akik egyedül, kíséret nélkül próbáltak átjutni Ukrajnából Romániába, de valószínű, hogy az egyedül menekülő kiskorúak száma ennél is lényegesen nagyobb. „Fontos, hogy az Ukrajnából menekülő gyerekek esetében felmérjük, pontosan mekkora veszélyben vannak, miután átlépték a határt – mondta Khan. – Mindent el kell követnünk annak érekében, hogy javítsuk ezeknek a szűrési folyamatoknak a hatékonyságát.”

Az UNICEF és az UNHCR a helyi kormányokkal és segélyszervezetekkel közösen Kék Pontokat állít fel az Ukrajnával szomszédos országokan. Az ezeken az állomásokon dolgozó önkéntesek életmentő információkkal segítik a menekülő családokat, részt vesznek az egyedül utazó vagy családjuktól elszakadt gyerekek kiszűrésében és alapvető szolgáltatásokat nyújtanak a számukra. A világszervezet folyamatosan bővíti ezeknek az állomásoknak a számát, a tervek szerint a következő napokban csak Lengyelországban 34 Kék Pontot létesítenek.

Az UNICEF arra bíztatja az Ukrajnával szomszédos országok és más célországok kormányait, hogy erősítsék meg a veszélyeztetett gyerekek azonosítását szolgáló gyerekvédelmi intézkedéseket. Emellett azt is fontosnak tartanák, hogy tovább javítsák az egyes országok határőrségeinek, bűnüldöző szerveinek és gyerekvédelmi szervezeteinek együttműködését és információcseréjét, hogy ezáltal is megkönnyíthessék a családjuktól elszakadt gyerekek gyors azonosítását, családtagjaik felkutatását és a családegyesítést.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek