Híreink

Évadzáró részéhez ért az Így lettem, az UNICEF Magyarország beszélgetés-sorozata

2024. február 27. 18:16

A második évad végéhez ért az UNICEF Magyarország podcast- és videósorozata, az Így lettem, amelyben Kepes András, Rónai Egon, Ördög Nóra, Al Ghaoui Hesna, Szinetár Dóra, Mácsai Pál, Béres Alexandra, Pataki Ági, Balatoni József alias Jocó bá és Berg Judit mesélt gyermekkoráról, meghatározó élményeiről. A sorozat sikerét mutatja, hogy közel 650.000 ember volt kíváncsi a beszélgetésekre.

„Elképesztően izgalmas két évad van mögöttünk. Nagyon hálás vagyok, amiért a vendégeink ennyire őszintén meséltek saját élményeikről, emlékeikről, akár traumáikról, ilyen mélységekbe menően beengedtek engem és a nézőket, hallgatókat a legféltettebb gyerekkori világukba. Ilyen betekintést adni mindig intim, gyakran örömteli, de olykor fájdalmas utazás is. A beszélgetések során kiderült, hogy vendégeink mennyire különböző utakat bejárva értek el a mai sikereikig, milyen nagy szerepe volt ezekben a korai hatásoknak és mindannyiuk mögött milyen komoly önismereti munka áll” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója, az Így lettem sorozat műsorvezetője.

A beszélgetésekből kiderül, hogy a sorozat vendégei mind megküzdöttek a maguk terheivel.  Balatoni József, alias Jocó bácsi gyermekéveit például végig meghatározta később leküzdött dadogása és az általános iskolában emiatt elszenvedett sérelmek, Kepes András egészen kicsi korában intézetben töltött 2 évet, amíg szülei külföldön próbáltak elég pénzt keresni egy lakás megvásárlásához, Rónai Egon rendszertelen gyermekévei alatt a rendszert a sport jelentette számára, valamint édesapja rendkívüli fegyelmezettsége és megszállottsága a munkája iránt, Berg Judit úgy érezte gyerekkorában, a lányokra nem várnak nagy kalandok az életben, Mácsai Pál gyermekéveit édesanyja túlféltése határozta meg, míg Ördög Nóra az első igazi pofont már felnőttként kapta az élettől, amikor meg kellett küzdenie gyermekei születéséért.

„Az én szüleim az önfeláldozás példái” – mesélte Pataki Ági az Így lettem vendégeként. „Nekik az volt a lehetőségük, hogy úgy teremtsenek a gyerekeiknek jobb feltételeket, hogy közben ők hátrányosabb helyzetbe kerültek. Mindig valamit eladtak azért, hogy a bátyámnak háza, nekem lakásom legyen. Nekem szerencsére a fiamért nem kellett áldozatot hoznom, döntéseket igen, amelyek ránk, a szüleire nézve lehetnek kedvezőtlenebbek, de ezek messze nem áldozatok” – folytatta Pataki.

„Én úgy nőttem fel, hogy sokáig nem volt vezetékes víz. Kint volt egy kerti csapunk és onnan kellett behordani a vizet, amit a kályhán melegítettünk meg. Lavórban mosakodtunk és csak hétvégén hozták be anyáék a nagy fémkádat. Az volt az ünnepnap, amikor abban megfürödhettünk”- emlékezett vissza gyermekkorára Jocó bácsi.

„Engem mindig is foglalkoztatott a bátorság kérdése és azt hiszem, azért is vezethető vissza a gyerekkoromra ez az egész, mert én egy szorongó gyerek voltam. Ha visszamehetnék megfogni a 8 éves önmagam kezét és azt mondhatnám neki, hogy nyugi, nem kell aggódni, az nagyon sokat segített volna az akkori énemnek” – vallotta be Al Ghaoui Hesna a beszélgetésben.

Az évadzáró rész vendége Szinetár Dóra színművész, az UNICEF Magyarország Jószolgálati Nagykövete volt.

“Egy társadalomban élő minden felnőtt felelős a társadalomban élő minden gyerekért!” –  ez volt az a mondat, amit Szinetár Dóra még gyerekkorában olvasott egy UNICEF-es képeslapon, de olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy néhány évvel később örömmel kötelezte el magát az UNICEF mellett a szervezet Jószolgálati Nagyköveteként. Dóra egy többgenerációs családban nőtt fel, amiért ma is nagyon hálás. Azt mondja, az idősek, akik körülvették, olyan figyelemmel ajándékozták meg, amely ma már kevés gyereknek adatik meg.  Imádott a kilencvenéves dédnagymamájával lenni, a közös társasozás még ma is élénk emlékként él benne.  Csodás gyermekkorát csak egy dolog árnyékolta be – az általános iskola. Az ott szerzett sebeiről is kendőzetlen őszinteséggel mesélt a beszélgetésben.

Az Így lettem két évadának minden epizódja ingyenesen elérhető a műsor honlapján, de a beszélgetések az UNICEF Magyarország YouTube-csatornáján és Spotify-on is megtalálhatók. A sorozat vendégei Orvos-Tóth Noémi, Istenes Bence, Palya Bea, Halász Judit, Szlávik János, Zwack Sándor, Pokorny Lia, Fördős Zé, Kovács András Péter, Polgár Judit, Kapás Boglárka, Kepes András, Rónai Egon, Pataki Ági, Balatoni József – Jocó bá, Berg Judit, Al Ghaoui Hesna, Béres Alexandra, Ördög Nóra, Mácsai Pál és Szinetár Dóra.

A beszélgetéssorozat megvalósulását a Praktiker Kft. támogatta.

A műsor kiemelt médiapartnere az nlc.hu.

Az Így lettem podcast felvétele a BROCASTERZ stúdióban történt.

A műsor honlapja: https://unicef.hu/igy-lettem

A műsor Spotify-csatornája: https://open.spotify.com/show/14hARKT0UWUP10H79cAGPG

Így lettem lejátszási lista YouTube-on: https://www.youtube.com/playlist?list=PLhy6C6hkiM5Y3H0SqsrJUx5WF1QXlavan

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek