Híreink

Földrengés Szíriában és Törökországban: azonnali segítségre van szükség!

2023. február 07. 18:13

Gyermekek és családok ezrei vannak veszélyben, miután február 6-án két pusztító földrengés és több tucat utórengés sújtotta Törökország délkeleti részét és Szíriát

SEGÍTEK

A hatóságok szerint a két országban már több mint 44.000 ember vesztette életét, és több tízezren megsérültek. Ezek a számok folyamatosan növekednek. Törökországban az erőfeszítések jelenleg a kutatásra és mentésre összpontosulnak, az UNICEF a kormánnyal és a katasztrófavédelemmel egyeztet a széleskörű humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos igényekről. Szíriában felmérjük a földrengés okozta károkat, és felkészülünk partnereinkkel a humanitárius segítségnyújtás támogatására.

Az első, 7,9 tizedes erősségű földrengés helyi idő szerint hajnal 4 óra után következett be, amikor sok gyermek és család otthonában aludt, a második, 7,5-ös erősségű pedig később, kora délután csapott le.

Rengeteg otthon megsemmisült, családok ezrei kényszerültek az utcára, akik ki vannak téve a viszontagságos időjárásnak. A régióban jelenleg igen kemény tél uralkodik, a hőmérséklet szinte folyamatosan fagypont alatt van, és gyakran esik a hó és a jégeső. A közelmúltban heves hóviharok dúltak Szíriában és Törökország egyes részein, és a következő időszakra is fagyos időjárást jósolnak.

“Szívszorítóak a képek, amelyek Szíriából és Törökországból érkeznek” – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “Az, hogy a földrengés hajnalban csapott le, amikor a gyermekek és családjaik mélyen aludtak, még súlyosabbá tette a helyzetet, és a folyamatos utórengések tovább növelik a kockázat mértékét. Szívünkben és gondolatainkban az érintett gyermekekkel és családokkal vagyunk, különösen azokkal, akik elvesztették szeretteiket, vagy megsérültek. Elsődleges számunkra annak biztosítása, hogy az érintett gyermekek és családok megkapják azt a támogatást, amelyre oly égetően szükségük van.” Minden bizonnyal iskolák, kórházak és más egészségügyi intézmények is károsodtak vagy semmisültek meg a természeti katasztrófában, ami tovább rontja a gyermekek helyzetét az országban. A közutakat és a létfontosságú infrastruktúrát ért károk megnehezítik a mentési munkálatokat és a humanitárius segítségnyújtás célba érését.

SEGÍTEK

A szíriai gyermekek már a végzetes természeti katasztrófa előtt is a világ egyik legösszetettebb humanitárius helyzetével néztek szembe. A súlyosbodó gazdasági válság, a több mint egy évtizede zajló fegyveres konfliktus, a helyi ellenségeskedés és a lerombolt infrastruktúra miatt tömegeknek kellett elhagyniuk az otthonaikat, és a lakosság legalább kétharmada segítségre szorul. Az élelmiszerellátás bizonytalansága, az ellenőrizetlen vízforrások használata és az iskolai lemorzsolódás a helyi gyerekek mindennapjainak része, mely mind a jelenüket, mind a jövőjüket is bizonytalanná teszi.

Emellett a vízben terjedő betegségek is halálos fenyegetést jelentenek a helyi közösségek számára. 2022. szeptember 10-én bejelentették, hogy országos kolerajárvány tört ki, amely Szíria szinte teljes egészén végigsöpört, különösképpen a gyermekek életét veszélyeztetve.

SEGÍTS A FÖLDRENGÉS MIATT KRITIKUS HELYZETBEN LÉVŐ GYERMEKEKEN!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek