Híreink

Folytatódnak a gyermekbénulás elleni oltási kampányok Afganisztánban és Pakisztánban

2020. szeptember 07. 12:07

A COVID-19 következményeként 50 millió gyerek maradt vakcina nélkül

Folytatódnak a poliovírus (gyermekbénulás) elleni immunizációs kampányok Afganisztánban és Pakisztánban – a két utolsó olyan országban, ahol a vírus még rendszeresen szedi áldozatait –  miután a koronavírus-járvány miatt fellépett komplikációk következtében 50 millió gyermeket fosztottak meg a védőoltástól.

Júliusban Afganisztán három tartományában indultak újra a gyerekbénulás elleni immunizációs programok. Az ország csaknem felét ellátó második kampány még ebben a hónapban elindul. Pakisztánban a védőoltások beadásának első fordulójára július végén került sor, amely mintegy 780.000 gyermeknek nyújtott védelmet. Az országos oltási kampány várhatóan ebben a hónapban kezdődik.

„Ezek az életmentő oltások kritikusak az egészségügyi vészhelyzetek elkerülése végett” – mondta Jean Gough, az UNICEF dél-ázsiai regionális igazgatója. “Ahogy annak a világ egyértelműen tanúja lehetett, a vírusok nem ismernek határokat és vakcina nélkül egyetlen gyerek sincs biztonságban a poliovírus ellen.”

A poliovírus egy rendkívül fertőző, bénulást és esetekben halált okozó betegség, amely védőoltással megelőzhető. A betegség különösen veszélyes az öt év alatti gyermekek körében.

Afganisztán és Pakisztán területén a koronavírus kockázatainak elkerülése érdekében 2020 márciusában leállították a gyermekoltási-kampányokat, beleértve a gyermekbénulás elleni vakcinákat is. Ennek következményeként az ismert aktív poliovírusos esetek száma Afganisztánban 34, míg Pakisztánban 63 főre ugrott. A vírus ennek ezúttal olyan területeket is érintett, amelyeken korábban nem fordult elő a gyermekbénulás.

Az egészségügyi dolgozók által alkalmazott új oltási irányelvek és védőfelszerelések elősegítik a kampányok biztonságos folytatását.

Míg az UNICEF minden lehetséges erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy mindkét országban védelmet biztosítson az érintett gyermekeknek, aggodalomra ad okot, hogy Afganisztánban közel 1 millió gyermeknek nem tudnak vakcinát biztosítani, mivel a háztól-házig szállítás opciója több területen nem lehetséges. Emiatt sokszor a szülők kényszerülnek az egészségügyi központhoz vezető út megtételére, ahol beoltathatják gyermeküket. Pakisztánban az oltási kampányok felfüggesztése miatt a betegség több olyan területre is kiterjedt, ahol ezelőtt még nem volt jelen.

“Bár a COVID-19 miatt új kihívásokat és kudarcokat is tapasztaltunk a gyermekbénulás elleni küzdelemben, ennek a fertőző betegségnek a felszámolása ismét visszatért a megszokott kerékvágásba és a teljes visszaszorítása határozottan elérhető célnak számít” – mondta Jean Gough. “Az érintett kormányokkal és olyan partnerekkel, mint az Egészségügyi Világszervezet, a Rotary, a Bill és Melinda Gates Alapítvány, az Oltóanyag és Immunizációs Világszövetség, valamint az elszánt egészségügyi szakemberekkel együtt elkötelezetten dolgozunk annak érdekében, hogy minden gyereknek oltást biztosítsunk.”

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek