Híreink

Forráshiány miatt felfüggesztheti a gyermekkatonákat segítő programját az UNICEF Dél-Szudánban

2020. február 12. 15:37

Dél-Szudánban az ország 2011-es függetlenedése óta folyamatosak a fegyveres konfliktusok, amelyeknek a gyerekek akaratuk ellenére is részeseivé válnak. Közel 6000 gyermeket szakítottak már el a családjuktól, hogy különféle katonai célokra használják fel őket. Egy részüket fegyveres harcokban való részvételre kényszerítik, másokat felderítőként, takarítóként vagy szakácsként dolgoztatnak. A gyerekkatonák 88%-a fiúgyermek, közel egyharmaduk 15 évesnél fiatalabb. Jelenleg 900 gyermek áll a fegyveres erőktől való szabadulás szélén, azonban ha nem érkeznek sürgősen új anyagi források, nem számíthatnak segítségre a polgári életbe történő visszailleszkedés során. Már jövő hónaptól megszűnhet az a reintegrációs program, ami eddig több mint 3000 gyerekkatonának nyújtott támogatást – jelentette az UNICEF.

A hároméves reintegrációs program 2000 dollárba kerül gyermekenként. Ennek során az UNICEF segít a családfelkutatásban és újraegyesítésben, a gyerekek életének újjáépítésével elkötelezett szociális munkások foglalkoznak, a program pszicho-szociális támogatást, oktatást és egyéb létfontosságú szolgáltatásokat is nyújt a fegyveres erőktől szabadultaknak. A közösségek szintén segítséget kapnak ahhoz, hogy visszafogadják a civil életbe a gyerekeket, akik akár több évet is töltöttek a fegyveres szervezetek soraiban.

James-t kisgyermekként ejtették foglyul a fegyveres csapatok. A fiú kezébe fegyvert adtak, és arra kényszerítették, hogy az oldalukon harcoljon. James-t egy nap találat érte a lábán, és sorsára hagyták, hogy meghaljon. Az ENSZ egy járőralakulata talált rá, azonnal kórházba vitték. Az UNICEF segítségével sikerült felkutatni James édesanyját, aki nagyon örült, hogy visszakaphatta gyermekét. James részt vett az UNICEF reintegrációs programjában is, hogy sikeresen visszatérhessen a civil életbe.

„A frusztráció szó távolról sem közelíti meg azt, amit a helyzettel kapcsolatban érzek” – mondta Mohamed Ag Ayoya, az UNICEF dél-szudáni képviselője. „A gyermekek készen állnak a szabadon engedésre, az UNICEF pedig bizonyítottan hatékony reintegrációs programmal rendelkezik, de nem tudjuk finanszírozni ennek a létfontosságú munkának a folytatását. Ezt különösen azoknak a gyerekeknek a nevében sajnálom, akik készen állnak arra, hogy új életet kezdjenek, és visszaszerezzék gyermekkorukat” – tette hozzá.

A dél-szudáni egységes kormány februári megalakulásával feltehetőleg hosszabb időre helyreáll a béke az országban, ezért az UNICEF még több támogatásra szoruló gyerekkatona felszabadulását reméli. Az érintett gyerekekre nézve hosszú távú következményekkel járhat, a közösséget tekintve pedig destabilizáló hatása lehet annak, ha a fegyveres erőktől szabadult fiatalok nem kapnak megfelelő támogatást.

A program már több mint egy éve súlyosan alulfinanszírozott, ezért a szervezet arra kényszerült, hogy más területekről irányítson át forrásokat a kiszolgáltatott gyermekeknek nyújtott alapvető támogatás fenntartása érdekében. Most, hogy ezek az alapok is kimerültek, az UNICEF-nek nem maradt más választása, mint felfüggeszteni a reintegrációs programot, amennyiben rövid időn belül nem állnak rendelkezésre új anyagi források.

„Utáltam a katonaságot, mert azt akarták, hogy agresszív legyek. Emiatt idővel teljesen más ember lettem. Azt vettem észre magamon, hogy udvariatlan és durva vagyok, és ez nagyon nem tetszett” – osztja meg tapasztalatait Gabriel, egy 17 éves volt gyerekkatona, aki az UNICEF támogatásával szerelhetett le. A fiú jelenleg villanyszerelőnek tanul, keresetével a későbbiekben családját szeretné támogatni.

2015 óta az UNICEF 3677 dél-szudáni gyermek szabadon bocsátását és a társadalomba történő visszailleszkedését támogatta. A reintegrációs program átfogó, számos olyan kihívással foglalkozik, amelyekkel ezeknek a gyermekeknek szembe kell nézniük. Biztosítja a polgári életbe való hatékony visszailleszkedést, és megakadályozza, hogy a gyermekek ismét fegyveres erőkhöz kerüljenek.

Az UNICEF Dél-Szudánnak 2020-ban 4,2 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy a korábban felszabadult gyerekek folytathassák, az újonnan szabadon bocsátott gyerekek pedig azonnal elkezdhessék a reintegrációs programot. Ha sikerül biztosítani a megfelelő finanszírozást, az UNICEF a következő évben további 2100 gyermeket tud támogatni.

Annát 13 éves korában rabolták el, amikor épp az iskolába tartott. A fegyveres csoport tagjaként arra kényszerítették, hogy élelmet szerezzen a katonáknak, akár erőszakkal is. A tábori élet része volt a szexuális kizsákmányolás, ami főként a fiatal lányokat érintette. Anna egy évet töltött a borzalmas körülmények között, mire sikerült megszöknie fogvatartóitól. A lány jelenleg az UNICEF egy szakképzést biztosító programjában vesz részt Yambioban, hogy új életet tudjon kezdeni.

 

„Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy segítse az UNICEF munkáját a fegyveres erőktől szabadult gyermekek életének megváltoztatásához szükséges forrásokkal” – mondta Ayoya. Az UNICEF különösen a fegyveres konfliktusokban élő gyerekekkel foglalkozó csoportot (Group of Friends on Children and Armed Conflict), így Kanadát, az EU-t, Franciaországot, Németországot, Norvégiát, Svédországot, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat sürgeti arra, hogy vállaljanak vezető szerepet a dél-szudáni kiszolgáltatott gyermekek jövőjének biztosításában, és segítsenek békésebb és stabilabb jövőt teremteni az ország számára.

Az UNICEF munkáját itt támogathatja: https://unicef.hu/segitek

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek