Híreink

Gáza gyermekei az erőszak kereszttüzében

2021. június 03. 16:09

A 2021. májusában felerősödő konfliktushelyzet okozta erőszak számos törést hozott a gázai gyermekek életében. A gázai konfliktusban otthonok, irodák váltak a földdel egyenlővé, egész családok maradtak fedél nélkül.

Gázában már a jelenlegi, fokozott helyzet előtt is minden harmadik gyermek segítségre szorult a konfliktus okozta traumák miatt, de az utóbbi hetek eseményei jelentősen megnövelték az igényt a gyermekek mentális és pszichoszociális támogatására. Mindeközben a térségben az áramszolgáltatás akadozása miatt visszaesett a tiszta ivóvíz elérése is. Több tízezer gyermek szorul humanitárius segítségre, hogy biztosíthatóvá váljon számukra a tiszta ivóvízhez és alapvető higiénés körülményekhez való hozzáférés.

Egy palesztin kisfiú apja ölében ül lerombolt otthonukkal szemben a Gázai övezetben, egy bezárt bolt előtt. Az erőszak hatalmas méreteket öltött, amelynek legsúlyosabb következményeit Palesztina és Izrael területén is a gyermekek szenvedték el.

Az UNICEF munkatársai a helyszínen ivóvizet, fertőtlenítő szereket, egészségügyi eszközöket, illetve gyógyszereket osztanak, emellett pszichoszociális segítséget is nyújtanak a gyermekeknek és családjaiknak.

Egy palesztin fiú sétál otthonának romjai között.

A Gázai övezetben gyermeknek lenni mindig rendkívül nehéz volt, de a konfliktusok felerősödése óta a helyzet súlyosbodott. Számos gyermek számára ez a sokadik vészhelyzet, amelyet át kell éljen.

Elhagyott gyerekjáték egy ház romjai között a Gázai övezet Beit Hanoun kerületében.

A vízhálózat körülbelül fele megsérült, közel 800.000 embernek nincs hozzáférése vezetékes vízhez, mivel jelentős károkat szenvedtek a talajvízkutak és víztározók, sótalanító és szennyvíztisztító telepek, valamint a vízellátó hálózatok és szivattyútelepek. Ezáltal a gyermekek súlyosan kockázatos helyzetbe kerültek a vízben terjedő betegségekkel szemben. Eközben Gázában az áramtermelés is jelentősen csökkent, így a kórházakban egyre inkább generátorokkal tudják csak biztosítani az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat.

Gyermekek az ablakból nézik a szomszédjukban lerombolt épületeket Gázában.

Az UNICEF a konfliktus romlására reagálva folyamatosan növeli helyszíni kapacitásait és humanitárius segítséget nyújt a Gázai övezetben, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben is.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek