Híreink

1%-kal a gyerekbántalmazás ellen

2014. október 13. 06:40

Tudta Ön, hogy Magyarországon 2005 óta jogszabály tiltja a gyermekekkel szembeni erőszak minden formáját?

Tudta Ön, hogy bár hazánkban zéró tolerancia van a gyermekbántalmazással szemben, mégis a szülők 70%-a elfogadhatónak tartja, ha megüti a gyermekét?

Tudta Ön, hogy a gyermekek több mint negyede is úgy gondolja, hogy a szüleinek joguk van megütni őt – akár úgy is, hogy annak nyoma maradjon?

A gyermekekkel szembeni erőszak jelenti az egyik legnagyobb gyermekjogi problémát Magyarországon. Hiába tiltják a jogszabályok a gyermekbántalmazást, a szülők vagy nem is tudnak erről, vagy nem tudják hogyan nevelhetnék erőszakmentesen a gyermeküket. Sok tennivalónk van még ezen a területen

A gyermekekkel szembeni erőszaknak négy fő formáját különböztetjük meg: fizikai erőszak, szexuális erőszak, elhanyagolás és érzelmi bántalmazás.

Miért baj, ha egy szülő megüti, megveri a gyermekét, becsmérlően szól hozzá, szeretetmegvonással bünteti vagy elhanyagolja őt? Egyrészt azért, mert az erőszak egy kommunikációs nyelv, amit ugyanúgy megtanul a gyermek, mint beszélni, vagy késsel villával enni. A gyermekbántalmazás áldozatai felnőve maguk is gyakran erőszakosak, bántalmazóak lesznek. Sok esetben gyermekként is azok bántják az osztálytársaikat, más gyerekeket, akik otthonukban erőszak elszenvedői.

De nem csak a felnőttkori erőszak kockázata nő a gyermekbántalmazással. Az áldozati létre is rá tudnak tanulni a gyermekek. A családon belüli erőszak felnőtt áldozatai, és más erőszakos bűncselekmények elszenvedői között is sokan vannak azok, akik gyermekként is erőszak áldozatai voltak.

Soha ne felejtsük el, hogy a gyermekkor egyszeri és megismételhetetlen. Ami gyermekkorban történik velünk, élethossziglan velünk marad, és kihatással van életünkre, kapcsolatainkra, önértékelésünkre, önbecsülésünkre és arra is, hogyan látjuk a világot és hogyan érezzük magunkat a világban.

Az UNICEF gyermekbántalmazás elleni kampánya egy olyan jobb világ felé tett első lépés, ahol a gyermekek igazi gyermekként élhetnek, védelemben és elfogadásban.

Segítsen bennünket 1%-ával, hogy folytatni tudjuk megkezdett munkánkat a figyelemfelhívás terén!

Adószámunk: 18212718-2-42

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek