Híreink

Gyermekek sérülhettek és halhattak meg a legutóbbi menekült táborokat ért támadásokban Észak-Etiópiában

2022. január 26. 13:12

„Az UNICEF felháborítónak tartja a legutóbbi légitámadásokat, amelyeket belső menekültek számára felállított táborokra mértek az észak-etiópiai Tigré-régióban.

A január 5-i és 7-i támadásokban értesüléseink szerint civilek, köztük gyermekek tucatjai haltak meg, és még többen megsebesültek.

A menekülttáborok és belső menekült-telepek – köztük gyermekeket és családokat elszállásoló iskolák és humanitárius ellátást biztosító létfontosságú létesítmények – polgári célú létesítmények. Az, hogy ezeket a létesítményeket nem tisztelik, és nem védik a támadásoktól, a nemzetközi humanitárius jog megsértésének tekinthető.

A tízéves Shumuye és családja Yechellában él, Tigré-régió középső övezetében. A területen intenzív harcok folytak az észak-etiópiai konfliktus alatt. Barhe Atsma, Shumuye édesapja, a fegyveres harcoktól mentes időszakban a földjüket művelte. Shumuye felvett valamit, ami az apuka szerint gránát lehetett – „volt rajta egy karika”. A robbanás szétroncsolta Shumuye lábát, egy barátja pedig meghalt. A kisfiút az Ayder kórházba vitték, hogy ellássák. Az aggodalomtól elgyötört arca miatt Barhe Atsma sokkal idősebbnek tűnik. Csak az számított, hogy Shumuye „megfelelő ellátást kapjon”. A házuk leégett a harcok során, azóta rokonoknál laknak.

Több mint egy évvel a konfliktus kirobbanása után Tigré-régióban, a harcoló felek továbbra is kegyetlen, erőszakos cselekedeteket, köztük gyermekek ellen irányuló súlyos bűntetteket követnek el Észak-Etiópia szerte.

Az UNICEF újfent azonnali fegyverletételre szólít fel. Minden harcoló felet arra buzdítunk, hogy építkezzenek az elmúlt hetekben tapasztalt előrehaladás kezdeti eredményeire; hogy tiszteljék a nemzetközi emberi jogokat, a humanitárius és menekült jogokat; hogy biztosítsák a humanitárius ellátás lehetőségét és óvják meg a gyermekeket.”

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek