Híreink

Győzelem a HIV-vírus ellen Mozambikban

2012. március 26. 15:46

Egy újfajta teszt azonban hetvenöt százalékkal is növelheti a HIV-fertőzött csecsemők túlélési esélyeit. A „kora csecsemőkori diagnózis” teszt egy kiemelkedően eredményes technológiát alkalmaz a csecsemők DNS-vizsgálatára. Ennek köszönhetően a fertőzés már hathetes korban megállapítható, így a gyermek kezelése azonnal elkezdődhet. A teszt különbözik a hagyományos vizsgálatoktól, amelyek csak tizennyolc hónapos kortól végezhetők el, amikor a gyermek vérében már nincs nyoma az anya antitesteinek.

„Első gyermekemet néhány nappal a születése után veszítettem el, a másodikat pedig három hónapos korában” – mondja Mariana, egy fiatal anya, a Malahice Egészségügyi Központ szülészeti osztályán. Harmadik gyermeke, Carlos, előző nap jött a világra. „Ezért egyeztem bele az új HIV-szűrésbe” – mondja reményteli tekintettel a fiára mosolyogva.

A HIV-pozitív anyák, akárcsak Mariana, gyakran a terhesség, a szülés vagy a szoptatás során akaratlanul fertőzik meg a vírussal gyermeküket. Mariana bekerült abba az UNICEF által támogatott programba, amely a HIV-vírus anyáról gyermekre terjedését szeretné megelőzni. A programban Mariana antiretrovirális kezelést, Carlos pedig speciális gyógyszereket kap. „Benne vagyok a programban, és követem a nővérek tanácsait, hogyan óvjam meg Carlost a fertőzéstől. Reménykedem, hogy legalább ő életben marad.” A kisfiú hat hét múlva áteshet a „kora csecsemőkori diagnózis” teszten, és ha szükség van rá, azonnal el is kezdik a kezelését.

Az UNICEF arra törekszik, hogy a tesztet minél szélesebb körben használják, valamint igyekszik a mozambiki Egészségügyi Minisztériummal felgyorsítani a HIV anyáról gyermekre terjedését megelőző program elterjedését. Az egyik kulcsfontosságú kezdeményezés a Malahice Egészségügyi Központhoz hasonló klinikák létrehozása, ahol többek között a következő szolgáltatásokat tennék elérhetővé:

• rendszeres HIV-szűrés és tanácsadás várandós nőknek,
• antiretrovirális terápia HIV-pozitív nőknek, illetve megelőző kezelések a várandósság és a szülés alatt,
• a szülést követően huszonnégy órán belül gyógyszer biztosítása a csecsemőknek,
• pszicho-szociális segítség, tájékoztatás a családtervezéssel és az anya táplálkozásával kapcsolatban annak érdekében, hogy csökkenjen a vírus átadásának kockázata a szoptatás során,
• HIV-pozitív anyák babáinak alapos megfigyelése.

Ennek eredményeként a HIV-fertőzés megelőzésével foglalkozó rendelőintézetek száma 2008 nyarára nyolcról 504-re emelkedett. Míg 2002-ben csupán 4500 nő számára voltak elérhetők ezek a szolgáltatások, 2008-ban már több mint 235 000 várandós nő vett részt tanácsadáson és ellenőrző vizsgálaton.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek