Híreink

Háború Ukrajnában: Már több mint kétmillió gyereknek kellett elmenekülnie az országból

2022. március 31. 17:12

Az UNICEF adatai szerint további 2,5 millió gyereknek Ukrajnán belül kellett biztonságos menedéket találnia. Az országban élő kiskorúak hatvan százaléka kényszerült arra, hogy elmeneküljön az otthonából.

Az UNICEF legfrissebb közleménye szerint az ukrajnai háború február 24-i kitörése óta közel kétmillió gyereknek kellett elmenekülnie az országból „Az ukrajnai helyzet egyre súlyosabbá válik – nyilatkozta Catherine Russel, a. világszervezet elnöke. – Miközben mind több gyereknek kell elhagynia az otthonát, arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy valamennyiüknek védelemre, oktatásra, biztonságra és támogatásra van szüksége.”

Az UNICEF és az UNHCR adatai szerint az Ukrajnából menekülők fele kiskorú. Március 30-ig több mint 1,1 millió gyerek érkezett meg Lengyelországba; miközben több százezren Romániában, Moldovában, Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban kerestek biztonságos menedéket.

A világszervezet továbbra is hangsúlyozza: a menekülő nőket és gyerekeket súlyosan veszélyezteti az emberkereskedelem és más emberi jogi visszaélések. Azért, hogy mérsékelhessék az őket fenyegető veszélyeket, a helyi kormányzatokkal és civil szervezetekkel összefogva mindent megtesznek azért, hogy jelentősen növelhessék a befogadó országokban – köztük Moldovában, Romániában és Szlovákiában – felállított Kék Pontok számát. A Kék Pontok olyan biztonságos menedéket jelentenek, ahol a menekülő családok hozzáférhetnek a legfontosabb naprakész információkhoz, életmentő szolgáltatásokhoz, és a világszervezet munkatársai kiszűrhetik az egyedül, kísérő nélkül utazó gyerekeket, biztosítva, hogy ne essenek áldozatul azoknak, akik visszaélhetnek kiszolgáltatott helyzetükkel.

Az UNICEF munkatársai folyamatosan dolgoznak azon is, hogy a helyi kormányok és hatóságok segítségével további intézkedéseket tegyenek a gyerekek biztonsága érdekében. A becslések szerint jelenleg több mint 2,5 millió olyan gyerek van Ukrajnában, akiknek az országon belül kellett biztonságos menedéket keresniük. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának összesítése szerint a háború kitörése óta több mint száz gyerek halt meg, és további 134 sérült meg a harcokban. A szervezet hangsúlyozza: ezek a számok csak a megerősített eseteket tükrözik, a valóságban jóval több kiskorú áldozata lehet a konfliktusnak.

Az UNICEF szakemberei komolyan aggódnak azok miatt a gyerekek és családok miatt is, amelyek a bekerített ukrajnai városokban rekedtek. Mint hangsúlyozzák, nekik komoly veszélyben van a biztonságuk, ráadásul sok helyen komoly ellátási zavarokkal is küzdenek: fogytán van az élelmiszer, az ivóvíz, és más alapvető szolgáltatásokhoz sem férhetnek hozzá.

Azok közül a gyerekek közül, akik elmenekültek Ukrajnából, néhányan továbbra is hozzá tudnak férni az iskolai tananyagokhoz online. De sajnos ők vannak kisebbségben: a menekülő kiskorúak többségének csak közös erőfeszítéssel, a befogadó országok együttműködése mellett biztosíthatják a fejlődésükhöz szükséges oktatást. Az UNICEF hangsúlyozza: ez már csak azért is fontos, mert a rendszeres tanórák a stabilitást, védelmet és biztonságérzetet nyújthatnak a gyerekeknek.

A szervezet tovább fokozza erőfeszítéseit Ukrajnában és a befogadó országokban. A héten az UNICEF humanitárius készpénzátutalási programot indított a legkiszolgáltatottabb 52 ezer család számára Ukrajnán belül.

Március 28-ig az UNICEF 114, összesen 1,275 tonna segélyszállítmányt szállító kamiont indított útnak Ukrajnába és a környező országokba. Eddig 63 kamion érkezett meg a háború sújtotta országba: szállítmányuk nyolcmillió ember – köztük kétmillió gyerek – számára jelenthet elengedhetetlen segítséget. A teherautók többek között gyógyszereket, egészségügyi felszereléseket, meleg ruhákat, higiéniai, oktatási és rekreációs, valamint a korai fejlesztéshez szükséges csomagokat szállítottak.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek